back to top
KezdőlapFormula 1F1-es abszurd: káromkodással kritizálta a káromkodás tilalmát Verstappen, büntetést kapott

F1-es abszurd: káromkodással kritizálta a káromkodás tilalmát Verstappen, büntetést kapott

-

A versenyzőket is megosztó új irányelv lépett életbe a Szingapúri Nagydíjtól kezdődően, ami a szavaik megválogatására szólítja fel őket. A felügyelők elsőként éppen a korlátozás legnagyobb ellenzőjét, Max Verstappent pécézték ki szabálysértés gyanújával.

Mohammed bin Szulajm állt a nyilvánosság elé a hétvége kezdetén azon határozott céljával, hogy az F1-es közvetítésekből száműzzék a csúnya beszédet, ami elsősorban a csapatrádióban elhangzó, a pilóta és mérnöke között zajló kommunikációból csordul a hallgatóság felé – még ha rendre ki is sípolják azokat. Az FIA elnöke arra kérte a FOM-ot, a közvetítések gyártóját, hogy ne játssza be az ilyen beszédet adásban, egyúttal pedig a versenyzőktől is azt várja, hogy jobban válogassák meg a szavaikat, amikor azokat mások is hallhatják.

Hogy bin Szulajm komolyan gondolta figyelmeztetését, az a Szingapúri Nagydíj első szabadedzése után bizonyítást is nyert, hiszen Verstappent beidézték a sportfelügyelők a csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatón elejtett káromkodása miatt. A holland éppen a beszédstílusra vonatkozó új irányelvet kritizálta, szerinte ha az autó nem működik jól, azt csúnya szóval lehet a legjobban leírni, amire egy példát is hozott. Az elhangzott káromkodása viszont pont meg is sértette a tilalmat.

„Úgy tűnik, néhányan túl érzékenyek erre – jelentette ki Verstappen. – Nem olyan borzasztó ez a szó. Az autó nem működött, az autó elk*ródott. Elnézést a nyelvezetért, de ne már, mik vagyunk, öt- vagy hatévesek? Akik közülük nézik a versenyt, előbb-utóbb úgyis káromkodni fognak, akár engedik a szüleik, akár nem. Felnőve, a barátaik társaságában úgyis fognak szitkozódni” – mondta csütörtökön.

A hollandot a nemzetközi sportkódex 12.2.1k cikkelyére hivatkozva idézték be, ami az FIA-t és a sportot védi az írásban, tettekben vagy szavakban tett morális sérelmektől.

Az viszont önmagában még nem újdonság, hogy sajtótájékoztatón való káromkodás miatt elővesznek valakit az F1-ben, tavaly Las Vegasban Frédéric Vasseur és Toto Wolff már kaptak egy-egy figyelmeztetést túlfűtött véleményformálás miatt. A legemlékezetesebb eset viszont talán az, amikor 2016-ban Mexikóban Sebastian Vettel a csapatrádión keresztül küldött nyomdafestéket nem tűrő üzenetet a versenyigazgatónak, Charlie Whitingnak.

FRISSÍTÉS: Gyorsan megszületett a döntés, Verstappent a közösség érdekében elvégzett valamilyen, meg nem nevezett munka elvégzésére kötelezték a felügyelők. A holland már kapott ilyesmi büntetést, amikor a 2018-as Brazil Nagydíj után az autóból kiszállva meglökte a pályán őt kilökő Esteban Ocont.

Hamilton rasszizmust szimatol az FIA-elnöknél, de közben a mondanivalójával egyetért