back to top
KezdőlapFormula 1Vestappen bajba kerülhet Spára, és most nem lesz olyan könnyű dolga, mint...

Vestappen bajba kerülhet Spára, és most nem lesz olyan könnyű dolga, mint az elmúlt években

-

Sajtóértesülések szerint Max Verstappenre hasonló sors vár a Belga Nagydíjon, mint az előző két szezonban – a Red Bull ugyanis ezt a pályát választja az elkerülhetetlen motorcserés büntetés lenyeléséhez.

A spa-francorchamps-i helyszín népszerű a rajongók között a látvány és a hangulat, a versenyzők körében a pálya jelentette kihívás, a csapatok között pedig a büntetések letöltése szempontjából… A hosszú egyenesekkel tarkított gyors pályán – általában szuperhatékony DRS-sel a Kemmel-egyenesben – ugyanis viszonylag könnyen kivitelezhetők az előzési manőverek, így egy rosszabb rajthely is kevesebb károkkal járhat, mint más helyszíneken.

Emiatt vált Spa az egyik közkedvelt helyszínné a büntetések letöltésére azon csapatok számára, amelyek már látják, hogy nem fogják tudni kihúzni a szezon hátralévő részét a szabályok szerint felhasználható erőforráselemmel. Az Autosport értesülései szerint ez a helyzet a Red Bullnál Verstappen esetében is, aki a montreali edzések során a tervezettnél korábban elveszített egy belső égésű motort a rendelkezésre álló négyből, s a csapat úgy döntött, hogy a belga pályán installálja be az ötödiket a bajnoki listavezető autójába, ami 10 rajthelyes büntetést von majd maga után.

Verstappen számára nem idegen, hogy Spában a kelleténél jobban megdolgozzon a sikerért. A Red Bull utóbbi években látott domináns időszakának egyik fő szimbóluma a 2022-es Belga Nagydíj, ahol a holland büntetések miatt a 14. helyről rajtolva nyert, döbbenetes gyorsasággal átszáguldva a mezőnyön, és már a 12. körben az élen haladt, első bokszkiállása után pedig már csak egyet kellett előznie, hogy végérvényesen magához ragadja a vezető pozíciót.

Betelt a pohár a Red Bullnál, hungaroringi kirohanásai után lecsapott Verstappen kedvenc hobbijára

2022-höz hasonlóan 2023-ban is ő nyerte meg az időmérőt, de tavaly váltócsere miatt kellett a 6. helyről rajtolnia, s ezt is könnyen megoldotta, 22 másodperces előnnyel nyerve meg a futamot.

Idén, amennyiben tíz hellyel sorolják hátrébb, legjobb esetben is csak a 11. startpozícióba állhat majd fel, ám miután a Red Bull év elején még meglévő fölénye az elmúlt pár hónap során elillant, egyelőre nehéz egy az előző két évhez hasonló diadalmenetet vizionálni a holland számára Spában. A Hungaroringen kettős győzelmet arató McLaren mellett a megelőző két futamot megnyerő Mercedes is erős lehet, így jó esély mutatkozik rá, hogy Verstappen egymást követő négy futamon át is nyeretlen marad, ami legutóbb csak 2020-ban fordult elő vele, és ami újabb nyomós jele lehet az idők és az erőviszonyok változásának.

Sergio Pérez szintén nem áll jól az RBPT Honda egységeivel, de ő már Silverstone-ban, ahol egyébként is hátulra kvalifikált, egy bokszutcai rajttal letudta az új elemek vételezését. Rá és Verstappenre is várhatnak még azonban további büntetések a szezonban, amennyiben az erőforrásuk további komponenseivel is átlépik a limitet. Elvégre a Magyar Nagydíjjal még csak éppen átléptük a szezon felét, 11 versenyhétvége még mindig hátra van.

Erről is a Hungaroring tehet: 1980 óta nem volt annyi győztes az F1-ben, mint most