back to top
KezdőlapFormula 1Vettel: Ha már ennyi pénzt pazarlunk, fordítsuk valami hasznosra!

Vettel: Ha már ennyi pénzt pazarlunk, fordítsuk valami hasznosra!

-

Sebastian Vettel az elmúlt évek során többször is hangot adott véleményének, mi szerint ő nem elégedett a Forma-1 jelenlegi erőforrásaival. Véleménye szerint kevésbé látványos így a sport a versenyzők és a rajongók számára is. Míg a világ – az autóiparral együtt – az egyre zöldebb irányba tart, Vettel valójában a V12-es motorokat szeretné újra a Forma-1-ben látni. Annak ellenére, hogy egyéb területeken a német versenyző is igencsak környezettudatos.

Ahogy más bajnokságoknak, úgy a Forma-1-nek is új irányt kell kijelölnie, annak érdekében, hogy a sport fenntarthatóbb, és kevésbé környezetszennyező legyen. A cél, hogy 2030-ra nettó nulla karbonkibocsátású legyen a sport. Általánosságban a közúti autózás és az autósportok is az elektromos autók irányába tart, a Forma-1-nek azonban más tervei vannak. Elektromos autók helyett szintetikus üzemanyagban gondolkodnak. Ez az irány pedig Vettelnek is sokkal jobban tetszik.

„Vannak tervek a jövőre nézve és szerintem a legfontosabb az a szándék, hogy bio-, vagy szintetikus üzemanyagot használjunk a jövőben. Ez valóban változást hozhat.” – mondta Vettel a Sky Sportsnak.

A szintetikus üzemanyagokhoz nem használnak fosszilis nyersanyagokat és ezt az üzemanyag elvileg klíma-semleges módon tud elégni. Ennek fejlesztése azonban még gyerekcipőben jár, de Vettel szerint az F1 fontos szerepet játszhat a folyamat felgyorsításában.

„Megvan a technológiánk és a megfelelő mérnökeink a gyorsabb fejlődéshez és ez egy teljesen új szerep a Forma-1 számára. Megvannak az erőforrásaink és nagyon sok pénzt pazarlunk el. Szóval miért ne használnánk ezt valami hasznosra, amit idő közben meg lehet valósítani?” – vélekedik a német.