back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen és Messi-féle hatást váltott ki hazájában a Forma-1 újonca

Verstappen és Messi-féle hatást váltott ki hazájában a Forma-1 újonca

-

Az argentin Franco Colapinto feltüzelte az érdeklődést az F1 iránt a hazájában. A Williams csapatfőnöke dicsérte a pilótát az első F1-es versenye után.

A Williams úgy tervezte, hogy a szezon második felében még azt a Logan Sargeantot ülteti az egyik autójába, akitől az év végén elköszönnek, de az amerikai sokadik drága balesete után úgy döntöttek, Franco Colapinto veszi át a helyét az Olasz Nagydíjtól. Teher alatt nő a pálma: a szimulátoron kívül nem sok felkészülési lehetősége volt az argentinnak, de tisztességesen helytállt, ezért csapatfőnöke is dicsérte.

„Néhány másodpercen belül ért célba Alex [Albonhoz] képest, és a különbség az első etapban alakult ki, amit befolyásolt, hogy nem ott végzett az időmérőn, ahol kellett volna. Ez jó eredmény. Minden műveletet helyesen csinált, a rajtnál nem vesztett pozíciót, jól csinálta a bokszkiállást” – nyilatkozta James Vowles az Autosportnak.

„Az időmérőn elkövetett hibájáig egy tizedmásodpercen belül volt Alexhez. Utána elkövette az egyetlen hibáját, ami nélkül szerintem a debütálásakor a pontszerzésért harcolhatott volna. Nagyon tetszett, amit csinált, és ahogy felkészült rá.”

Még el sem rajtolt élete első futamán, máris bemószerolták az F1 legfrissebb debütánsát

„Több információt zúdítottunk rá, mint amennyit egy átlagember képes lenne befogadni, és ha megkérdeznék tőle, ő is azt mondaná, hogy ez túl sok volt. De mindez úgy hatott rá, hogy tudta, így kell csinálni, így tudja a legjobb teljesítményt nyújtani. Ezért ül ő az autóban.”

F1-láz Argentínában

Argentínának van már F1-es világbajnoka, a közvetítések kora előtt a legendás Juan Manuel Fangio ötször ért a csúcsra az 1950-es években. Két másik pilóta is aratott futamgyőzelmet az országból, de Carlos Reutemann és 1982 óta nemhogy dobogós eredményt, még pontot sem szerzett argentin versenyző. Colapinto bemutatkozása azonban ismét népszerűvé tette a világbajnokságot a dél-amerikai államban.

Már olimpián is nyert, de most Fangio és Reutemann nyomába kell erednie az új F1-es pilótának

„Már akkor észrevettük, mekkora rajongótábora van, amikor nálunk versenyzett – mondta Sander Dorsman a GPblog-nak, aki a williamses Vowles előtt Colapinto csapatfőnöke volt az F2-ben az MP Motorsportnál. – Amikor bejelentettük, hogy az F3-ból átjön az F2-be, már az is őrületet váltott ki. Kaptam videófelvételeket, hogy az utcákat ellepték az ünneplő szurkolók, ő meg épp Argentínában volt, és az erkélyen úgy állt, mintha ő lenne a pápa.”

„Argentína teljesen felrobbant, nagyon vágynak egy hősre a Forma-1-ben. Erre vágytak, és Franco megadja nekik. Sok erőt kapnak [az emberek] tőle, ahogy Messitől kapták a fociban. Át sem tud menni az utcán [Colapinto anélkül, hogy megállítanák]. A sportág nem volt kiemelkedően népszerű Hollandiában sem, mielőtt megérkezett Max Verstappen, de azóta mindenkit megfertőzött a motorsport szeretete. Franco ugyanezt teszi.”

Dorsman hozzátette, a Williams pilótája még nem vezetett az F1-es idény hátralévő pályáin, ez kihívás lesz neki. Annak pedig örülne, ha az F2-ben jövőre ismét náluk versenyezne, bár tudja, ez visszalépésnek tűnhet Colapinto számára.

Még egy alapvető dilemmára sem látja a megoldást Binotto az Audinál