back to top
KezdőlapFormula 1A Williams felfedte: igaz Ocon üléstesztjének híre, de még mindig nem Sargeantot...

A Williams felfedte: igaz Ocon üléstesztjének híre, de még mindig nem Sargeantot akarják meneszteni

-

A Magyar Nagydíj csütörtökjén reppent fel a hír a paddockban Esteban Ocon lehetséges azonnali csapatváltásáról, a Williams csapatvezetője pedig most tisztázta, pontosan miről is volt szó.

Az olasz Motorsport számolt be arról, hogy csak az Alpine-t irányító Bruno Famin utolsó pillanatos vétója akadályozta meg, hogy Ocon akár már ettől a hétvégétől a Williams autóját vezesse – egy ilyen megállapodás elviekben felszabadíthatta volna az Alpine-t az egy ideje fekete bárányként kezelt versenyzőjétől, a Williams pedig versenyképes pilótát ültethetett volna Logan Sargeant helyére.

Nem ez az első alkalom idén, hogy az amerikai pilóta évközi leváltásáról terjengenek hírek a paddockban, tavasszal már Andrea Kimi Antonellit is erre esélyesnek emlegették, a grove-i istálló azonban eredménytelensége ellenére is kitart Sargeant mellett, mint azt most James Vowles az Autosportnak elmondta. A Williams csapatvezetője megerősítette Ocon üléspróbájának hírét, ugyanakkor cáfolta, hogy idén akartak volna versenyzői ülést adni a franciának.

„Esteban eljött hozzánk, de nem egy igazi üléspróbára, csak fel akartam őt mérni 2025-re és 2026-ra vonatkozóan. Azért volt erre szükségem, mert meg kellett állapítanunk, hogy egyáltalán belefér-e az autóba. Alexhez hasonlóan ő is egy magas srác, de a méretei bizonyos pontokon nehézségeket okozhatnak” – magyarázta Vowles.

Cunoda szerint igazságtalan lenne, ha nem ő kapná meg Pérez ülését

„Csak hogy tisztázzam, minden, amit jelenleg teszünk a versenyzőkkel kapcsolatban, 2025-ről és azon túlról szól, nincs szó másról. Mindenképpen számításba vettük őt is. Hosszú évek óta ismerem még a Mercedestől, ahol együtt dolgoztunk a menedzsmentjén.”

Vowles hozzátette, rendkívül nagyra tartja Ocon képességeit, hiszen a pilóta fejlődését korábban közelről figyelhette, ám lemondóan beszélt arról, hogy a következő években sikerülhet őt a Williamshez szerződtetni – alighanem azért, mert a francia közel áll a Haasszal való megállapodáshoz, aminek értelmében 2025-től az amerikai csapat pilótája lesz.

„Rendkívül gyors. Fernandót csak olyasvalaki tudja legyőzni az időmérőkön, aki tényleg ereje teljében van” – érvelt Vowles, valószínűleg arra utalva, hogy Ocon az Alonsóval való időmérős összesítésben csak 21-23-ra maradt alul, amikor 2021-22 során csapattársak voltak az Alpine-nál. – „Ha megteremtjük számára a szükséges környezetet, kivételesen erős tud lenni, ezért vettük fel őt is a lehetőségeink közé. De azt hiszem, a jelenlegi helyzetét ismerve nem fogják keresztezni egymást az útjaink, amiért elég kár, hiszen látok bizonyos elemeket, amik működhettek volna. Más dolgok azonban az időzítés miatt nem tudnak működni. Abban viszont biztos vagyok, hogy sikeres jövő áll előtte a Forma-1-ben.”

Ha nem válnak be a Red Bull hungaroringi fejlesztései, még a bajnoki címeket is elbukhatják?