back to top
KezdőlapFormula 1Wolff magát nyugtatja: a Ferrari 16 éve nem nyert semmit, mi csak...

Wolff magát nyugtatja: a Ferrari 16 éve nem nyert semmit, mi csak 3

-

A Mercedes csapatfőnöke biztos benne, hogy az idén egyelőre még dobogóra sem képes brackley-i alakulat nem fog olyan hosszú időn át bajnoki cím nélkül maradni, mint a Ferrari.

A Mercedes az új technikai szábályokat hozó 2022-es szezontól elveszítette pozícióját a Forma-1-es mezőny élén. A rekordot jelentő, zsinórban nyolc konstruktőri cím óta egyetlen futamgyőzelmet szerzett, s évről évre egyre távolabb kerül a legértékesebb pozícióktól: míg két éve még 17, tavaly már csak 8 dobogót szerzett a csapat, idén pedig az eddigi hét futam alatt ez még egyszer sem jött össze George Russellnek és Lewis Hamiltonnak.

Bár a Mercedes újbóli felemelkedése egyelőre nincs a láthatáron, s a 2026-os újabb szabályváltozásokig ez talán már nem is történhet meg, Wolff szerint igazságtalan a gyengélkedése miatt ostorozni a Mercedest, miközben riválisaik jóval hosszabb sikertelen időszakot taposnak még jelenleg is.

„115 alkalommal az első helyen végeztünk, viszont az elmúlt 50 versenyen kiütöttek minket. Nem erre vágyunk, és az adott napon ez mindig szörnyű érzés, de hétfő reggel összeszedjük magunkat és újra nekivágunk” – idézi a PA Wolffot, aki a Mercedes győzelmeit a jelek szerint 2013 óta számolja, amióta ő vezeti a csapatot, így kihagyta a gyártó újkori első sikerét is, amit Nico Rosberggel értek el 2012-ben Sanghajban.

„A Ferrari 2008 óta nem nyert konstruktőri bajnoki címet. A Red Bull sorozatban nyolc éven át nem nyert, mert mi nyertünk. Szóval meg kell tanulnunk a helyén kezelni a dolgokat. Ez a harmadik év, amikor nem mi győzünk. Nem a nyolcadik, nem a tizenhatodik. És a McLaren mikor volt utoljára konstruktőri bajnok? 1998-ban. De az utolsó egyéni címüket is 2008-ban szerezték Lewisszal.”

„Mi tavaly másodikként végeztünk. Persze ez nem elég jó, de ha majd 10-20 év múlva valaki visszatekint, azt fogja látni, hogy zsinórban nyolc bajnoki címet szereztünk, utána három évben veszítettünk. Esetleg négyben. De semmiképp nem tizenhatban.”

Való igaz, hogy az elmúlt 15 évet két csapat, a Mercedes és a Red Bull teljességgel leuralta, hiszen 2009 óta az összes egyéni és konstruktőri cím Brackley-be (ahol az első évben még a Brawn székelt) vagy Milton Keynesbe került. A Ferrarinak pedig ha idén sem sikerül megtörnie rossz sorozatát, akkor mindenkori leghosszabb bármilyen bajnoki cím nélküli időszakába lép: az 1983-as és az 1999-es konstruktőri titulusuk között is ugyanúgy 16 év telt el, mint 2008-tól mostanáig.

Kompromittáló videót őriz Russell a 14 éves Leclerc-ről