back to top
KezdőlapFormula EHibába hajszolta csapattársát, amikor elméletben ott sem volt – drámaian bukta el...

Hibába hajszolta csapattársát, amikor elméletben ott sem volt – drámaian bukta el a győzelmet a Jaguar

-

Nick Cassidy és Mitch Evans az első két helyen kezdték meg az utolsó kört a Formula E portlandi hétvégéjének első versenyén, ám végül a 8. és a 19. pozícióban értékelték őket a célban. A győzelmet megöröklő Antonio Felix da Costa viszont azt mondta, örömmel átadná a trófeát egy nála jogosultabb személynek… 

Négy futammal a szezon vége előtt Cassidy 25 pont előnnyel vezette a tabellát a porschés Pascal Wehrlein előtt, míg csapattársa, Mitch Evans 35 pont hátránnyal követte őt a harmadik helyen. Azzal pedig, hogy a további egy pont lemaradással negyedik Oliver Rowland meg nem nevezett betegség miatt visszalépett a hétvégétől, alighanem eldőlt, hogy hármuk közül fog kikerülni a szezon bajnoka. A britet egyébként egy brazil újonc, Caio Collet helyettesítette a Nissannál. 

Evans szerezte meg a pole-t és a vele járó három pontot a futamra, Cassidy és Wehrlein pedig csak a mezőny közepére került, de mivel ez a futam is jórészt a spórolásról szólt, amely során követhetetlenül passzolgatták egymásnak a vezetést a pilóták, a rajtsorrend vajmi keveset számított, egyetlen kör alatt is temérdek helyet előreléphetett, aki éppen úgy döntött. 

Volt azonban ennek a szakasznak is egy fontos mozzanata: Evans defektet okozott Jake Hughes McLarenjének, amikor Jaguarja első szárnyával hozzáért a brit jobb hátsó kerekéhez, emiatt pedig öt másodperces büntetést osztottak ki rá – ami nem tűnik soknak, de az összesűrűsödött mezőnyben sokáig így is leghátulra lehetett volna vele esni… 

Hughes pályaelhagyása a defekttel:

Az utolsó néhány körben növelték csak meg a versenyzők a tempót, ekkorra pedig a két Jaguar állt az élen: Cassidyt Evans és Da Costa követte. Bár Evans büntetése tudvalévő volt, a bokszból mégis azt üzenték nekik, hogy szabadon csatázhat csapattársával. Az új-zélandi nem is tágított honfitársa mögül, aki az utolsó előtti körben el is vétett egy kanyart, a pályáról lecsúszva megpördült és a mezőny végére csúszott.  

Evans ért célba elsőként, de azonnal érvényesítették büntetését, amivel végül a 8. lett. A győzelmet így a másodikként befutó Da Costa ünnepelhette, aki remek sorozatot fut, hiszen az elmúlt négy versenyből már harmadszor nyert. Még a díjátadó előtt hallható volt a közvetítésben az Evansszal folytatott beszélgetése, amelyben az új-zélandi büntetése jogtalanságára panaszkodott, szerinte tehetetlen volt a balesetnél, hiszen beszorította őt Hughes. Mire Da Costa, aki szintén látta az esetet, önzetlenül kijelentette a futamgyőzelem kapcsán: “Ez a tiéd volt. Boldogan lemondanék róla.” 

A Jaguar végül nem támadta meg az eredményt, a portugál ünnepelhetett az Envision és a DS pilótája, Robin Frijns és Jean-Éric Vergne társaságában a dobogón. 

Bár Cassidy nagy hibát vétett kritikus pillanatban, mivel csapattársa 8., Wehrlein pedig csak 10. lett, a bajnokságban alig csökkent az előnye riválisaival szemben – 24 pontot továbbra is őriz Wehrlein előtt. A győzelemmel viszont tényleg karnyújtásnyira került volna a bajnoki címtől. 

Vasárnap újabb versenynap következik Portlandben, a szezonzárót pedig három hét múlva Londonban rendezik. 

A portlandi első verseny végeredménye: