back to top
KezdőlapFormula ETávozással fenyegetőzik a kétszeres bajnok a túl nagy veszély miatt

Távozással fenyegetőzik a kétszeres bajnok a túl nagy veszély miatt

-

Jean-Éric Vergne figyelmeztette a Formula E vezetőit a Berlin ePrix-t követően. A francia pilóta el fogja hagyni a sorozatot, ha a versenytársai nem fejezik be a túlzott mértékű szélárnyék használatot.

A kétszeres Formula E-bajnok képes volt egyben behozni az autóját a célba a berlini Tempelhof reepülőtéren megrendezett versenyen, ahol az előkelő 2. helyezést szerezte meg.

A véletlengenerátor dobta ki a Formula E győztesét, a versenyirányítást is összezavarta a futam

A mezőny túlnyomó része azonban játszmázott, ami abból állt, hogy mindenki szerette volna élvezni a szélárnyék által biztosított előnyöket. Azonban a harcok közben emiatt számos baleset is volt a versenyen, ami két hosszabb biztonsági autós fázisban nyilvánult meg.

Ugyan ez a fajta stratégia a harmadik generációs autók bevezetésekor még izgalmas volt, de az utóbbi időben egyre többen panaszkodnak a jelenségre. A paddock túlnyomó többségének elege van az ebből keletkező veszélyes szituációkból, és szeretnék elérni, hogy a sorozat vezetői az FIA-val közösen változtatásokat eszközöljön az aerodinamikai csomagon.

Minderre azért lenne óriási szükség, mert a jelenleg használt autók esetében a versenyzők jelentős leszorítóerőhiánnyal küzdenek. A következő generációs járművek esetében nem várhatóak változások e téren, és ezt a tényt Vergne nem volt képes szó nélkül hagyni.

„Változásokra van szükség az aerodinamika területén – fogalmazott a francia ex-F1-es pilóta. – Az autók olyanok, mint az ejtőernyők, ami miatt túlságosan nagy a légellenállásuk. Ha kevesebb a légellenállásod, az előtted haladóhoz képest, akkor nagyobb sebességgel fognak érkezni mögötted, és ennek köszönhetően több energiát is képesek visszanyerni.”

„Olyan autókra lenne szükségünk, ahol ez a probléma kevesebb mértékben van jelen. Máskülönben ez a versenyzés fog folytatódni, és mivel az új autók nem fognak megújulni a tervek szerint, így semmi nem fog megváltozni.”

„Valamit tennünk kell, mert nem tudom, hogy képes leszek-e ezt még két éven keresztül csinálni. Senki nem szereti és élvezi ezt, ráadásul még veszélyes is. Sok pilótának tört már el a keze emiatt, szóval tényleg nem számízt annak.”