back to top
KezdőlapFormula EVéletlenszerű körökben oszthatnak pontot, ha megvalósul a Formula E flúgos ötlete

Véletlenszerű körökben oszthatnak pontot, ha megvalósul a Formula E flúgos ötlete

-

Egy új versenyelem, az aranykör bevezetését fontolgatja az elektromos széria a decemberben kezdődő új szezonra, miközben a csapatoknak és a versenyzőknek kezd elegük lenni az egyre inkább elszállt ötletekből.

A The Race számolt be róla, hogyan is nézne ki az aranykör névre keresztelt újítás, amit a Formula E vezetői a csapatok megkérdezése nélkül terveznek bevezetni a 2024/25-ös szezontól, ami december 7-én Sao Paulóban startol. A koncepció lényege, hogy a verseny két, véletlenszerűen meghatározott körében 1-1 extra pontot adnak az azt az első helyen befejező pilótának.

A randomgenerátor azonban nem a verseny közben dolgozna, már a hétége előtt kisorsolnák, hogy a futam körei közül melyik kettő az, amely pluszpontot ér, és kommunikálnák is ezt a csapatok felé.

Az autóversenyzésben már több forradalmi szabállyal is kísérletező Formula E legújabb merész húzása valószínűleg két, kevésbé kedvező fejleményre való reakcióként fogant meg. Egyrészt ezzel próbálhatják valamelyest mederbe terelni az utóbbi pár évben klasszikus autóversenyzéshez kevésbé hasonlító futamaik összképét. Azzal ugyanis, hogy a kiszámíthatatlanság érdekében a helyszínek többségén hosszabb versenytávot jelölnek ki, mint amennyit normál versenytempóban, okos energiahasználattal teljesíteni lehet, a futamok kerékpárversenyekhez vagy hosszútávú futóversenyekhez kezdtek hasonlítani leginkább, amelyek nagy részében az élre keveredő versenyzők minél gyorsabban szabadulni szeretnének a vezetéstől, hogy mások szélárnyékában, szinte kocogótempóban minél több energiát tudjanak spórolni.

Fotó: Formula E

Hogy az FE ilyen irányba indult el, azt a mezőny tagjainak többsége is rosszallóan nézi, ám a jelek szerint csak még több mesterséges beavatkozással próbálnak erre sebtapaszt helyezni, okot adva arra, hogy legalább bizonyos körökben tényleg érdemes legyen a mezőny élén állni. Pedig az első hely extrém spórolás, kerékpáros „pelotonversenyzés” nélkül is sűrűn cserél gazdát az elektromos szériában, hiszen a támadó mód lényege az azzal való taktikázás, mikor lehet a legkisebb veszteséggel pozíciókat feladni a közvetlen üldözőkkel szemben – ez a 2018 óta létező, a bokszkiállások helyébe lépett elem zömmel pozitív visszhangot kapott és azóta is sikeresen működik.

Az aranykör behozatalának másik indoka a The Race szerint éppen az, hogy a gyorstöltés által visszahozni tervezett bokszkiállások sikertelen bevezetése esetén nyújtson alternatívát. A gyorstöltést, amely során az autók egy nagyjából félperces parkolás során a rájuk kötött csatlakozón keresztül töltődnének fel energiával, még mindig nem sikerült teljesen megbízhatóvá tenni a teszteken, s a közelgő szezonkezdeten való debütálása is kérdéses. A versenyzők és a csapatok a kezdetektől fogva megosztottak voltak a látványban nem sok izgalommal kecsegtető, de a technológia prezentálása miatt fontos fejlesztés szükségességében, s mivel már évek óta húzódik a bevezetése, egyre többen kezdenek kiábrándulni az ötletből.

A gyorstöltés után az aranykör pedig egy újabb olyan intézkedésnek tűnik a Formula E-től, amely erősen elbizonytalaníthatja a mezőnyt és a nyilvánosságot is abban, jó irányba halad-e a sportág a komoly versenyzés és a szórakoztatás terén. Bár végleges döntés még az aranykör bevezetéséről sincs, a pilóták véleménye igencsak lesújtó, nevük elhallgatását kérő versenyzők egyike „már enélkül is bohócelőadás” részének érzi magát az FE-ben, míg másvalaki szerint az aranykör olyan káoszt szülne a pályán, „mintha egy repülőtéren lekapcsolnák a légiirányítást”.

Bár az FE által tervezett megvalósítás példátlan, azért az elmúlt évekből már más sorozatokban is találunk olyan újításokat, amelyekkel a versenyek közben is pontot osztanak az aktuális sorrend alapján – a NASCAR-ban például 2017-től három szakaszra osztja a versenyeit, amelyeket biztonsági autós szakasszal választ el egymástól – ez lehetőséget ad a reklámszünetre, valamint részpontokkal jutalmazza az aktuális első tíz helyezettet. Idén pedig a WRC gondolta teljesen újra a pontrendszerét, eszerint a legtöbb pontot már a ralik utolsó előtti napjának végén kiosztják az aktuális éllovasnak, vasárnap pedig már csak a maradékért folytatódik a harc.

Nem jutott el az F1-ig, de Verstappen szerint simán legyőzné őt ez a brit versenyző