back to top
KezdőlapFormula EDa Costa megtorpedózta a csapattárs riválisát, a Jaguar mindkét pilótája elbukta a...

Da Costa megtorpedózta a csapattárs riválisát, a Jaguar mindkét pilótája elbukta a vb-címet az őrült fináléban

-

Mindössze négy pont választotta el a tabella élén Pascal Wehrleint, Mitch Evanst és Nick Cassidyt a Formula E londoni szezonzáró futama előtt. Végül az egyik Jaguar-pilóta saját hibájából, a másik egy furcsa baleset nyomán vesztette el az esélyét, Wehrlein révén újra német világbajnoka lett az autósportnak.

A szombati, első londoni futamon aratott győzelmével a Porschét vezető Wehrlein visszavette a vezetést a tabellán, s rendkívül szorossá vált a pontverseny a bajnokság utolsó versenye, a háromesélyes bajnoki döntő előtt: a német 180, Evans 177, Cassidy 173 egységgel állt.

A vasárnapi szabadedzést Cassidy szinte teljes egészében kénytelen volt kihagyni egy műszaki hiba miatt, ám az időmérőn mégis megszerezte a pole-t, miután a döntő párharcban felülmúlta Maximilian Günthert. Stílusosan két riválisa is ott volt a második sorban, Evans a 3., Wehrlein a 4. helyre kvalifikált. Ráadásul az első rajthelyért járó három ponttal Cassidy tovább zárkózott a tabellán, a rajt előtt már csak négy pont választotta el a három esélyest, vagyis sanszosnak tűnt, hogy a közülük legelőrébb célba érőnél fog landolni a trófea!

A rajtnál Cassidy megőrizte a vezetést, mögötte Evans biztosította a Jaguar kettős elsőségét, Wehrlein pedig Günther megelőzésével hamarosan feljött a harmadik helyre. Cassidy választott eltérő taktikát azzal, hogy korán felvette mindkét támadó módját – az elsőnél még segítséget is kapott csapattársától, hogy az élen maradjon, míg a második után a harmadik helyre esett vissza.

Hosszú időn át állandósult ezzel közöttük a sorrend, bár Wehrlein sorozatos támadásokat indított Evans ellen a vezetésért, egy alkalommal pedig össze is koccantak. Stratégiai szempontból érdekesen festett ekkor a helyzet: a pályán elfoglalt pozíciót tekintve Evans állt a legkedvezőbb helyzetben, az energiaszinttel a második helyen haladó Wehrlein gazdálkodott a legjobban, Cassidy viszont tapadt rájuk a harmadik helyen, s biztosnak tűnt, hogy amint ők is lehajtanak az ívről a támadó módokért, visszaveheti majd a vezetést.

Ám még mielőtt ez a pillanat eljöhetett volna, az új-zélandit utolérte a végzet egy körön belül két ütközés formájában. Először Antonio Felix da Costa – Wehrlein csapattársa – hajtott végre egy kérdéseket is felvető megmozdulást, amikor távolról kilőve Oliver Rowland Nissanja mellé próbált bebújni, viszont olyan későn fékezett, hogy az előttük a jobbosba éppen beforduló Cassidy autójának is nekiütközött.

A kör végén aztán Günther is eltalálta az új-zélandi autóját, ami már végzetes sérüléseket okozott rajta, de Cassidy a rádióban Da Costát hibáztatta, aki elmondása szerint jobb hátsó defektet okozott neki.

Cassidy kiállt, így kétesélyessé szűkült a bajnoki harc, Evans és Wehrlein életét viszont tovább nehezítette, hogy korábban a kockázatkerülés miatt nem akarták, később pedig a biztonsági autók miatt nem tudták aktiválni támadó módjaikat – ennek elmulasztása pedig a versenyről való kizárással jár. Végül éppen maradt annyi idejük, hogy kétszeri lehúzódással felvegyék a 6-6 percet, ám egyrészt eközben Rowland átvette tőlük a vezetést, másrészt pedig Evans elvétette az aktivációs pontokat a második alkalommal, ezzel pedig meg is ásta a saját sírját. A rákövetkező körben ugyan sikerrel járt, de ekkor már olyan kevés idő volt hátra, hogy alaposan vissza kellett lassítania, feltartva a mögötte érkezőket, hogy a kockás zászló elérése előtt leperegjen a támadó módja – a szabály ugyanis ezt megköveteli.

Wehrlein Evans hibája révén átvette a második helyet, s az utolsó körökben már csak be kellett kísérnie a győztes Rowlandet a célba, hogy világbajnoki címet ünnepelhessen. A harmadikként végül befutó Evansnek mindenképpen a német előtt kellett volna célba érnie, így viszont a Jaguar mindkét, a szezon során egymással is sok csatát megvívó pilótája hoppon maradt, a Porschéhoz került az egyéni és a gyártói bajnoki cím is, annak pedig, hogy a csapatok között a Jaguar gyári istállója zárt az élen, csak a csapatvezető James Barclay tudott örülni.

A korábbi DTM-bajnok, sokáig a Mercedes támogatását élvező, 2016-17-ben a Manorral és a Sauberrel a Forma-1-et is megjáró Wehrlein pedig egy újabb sorozatban ért fel a csúcsra, a Formula E 10. szezonjában megszerezte az elektromos széria bajnoki címét.

A London ePrix 2. versenyének végeredménye: