back to top
KezdőlapFormula SportFormula 2Az F2-es újonc megmutatta: így kell nyerni Monacóban a 15. helyről

Az F2-es újonc megmutatta: így kell nyerni Monacóban a 15. helyről

-

Elképesztő tettet hajtott végre az ART Grand Prix csapata a Formula 2 monacói főversenyén. A francia csapat egy merész stratégiával és némi szerencsével úgy tudta megnyerni a versenyt Zak O’Sullivan révén, hogy a Williams juniorja csak a 15. helyről vághatott neki a 42 körös versenytávnak.

Elsőként az segítette a mezőny nagy részét, hogy a pole-ból induló Richard Verschoor Tridentje elkezdett lassulni egy technikai hiba miatt. A holland pilóta hiába próbált meg mindent, az autója állapota egyre rosszabb lett, és miután majdnem mindenki megelőzte őt, frusztráltan a bokszba hajtott, és miután kiesett, kihajította a kormányát a pilótafülkéből.

O’Sullivan más versenytársai mellett az alternatív stratégiát alkalmazta a főversenyen. Ez abból áll, hogy a keményebb keveréken indul az adott pilóta, és egy nagyon hosszú első etap után a friss lágyabb Pirelliken veheti üldözőbe az előtte viseletesebb közepes keveréken haladó autókat.

A brit fiatalon kívül már mindenki kiállt a verseny 40. köréig, azonban ekkor történt meg az esemény, aminek köszönhetően O’Sullivan megnyerhette a futamot. A bokszból a pályára visszatérő Joshua Dürksen figyelmetlen volt, és nekiütközött a mellette érkező Zane Maloney autójának, ami a kontakt következtében majdnem az oldalára borult.

A paraguayi újonc a Casino tér után kénytelen volt leparkolni, ami miatt először csak sárga zászló, majd egy virtuális biztonsági autós fázis lépett érvénybe. Az ART Grand Prix már a sárga zászlónál behívta versenyzőjét a kötelező kerékcseréjére, és ez kulcsfontosságú döntés volt, mivel O’Sullivan a VSC-nek köszönhetően vissza tudott állni az élre Isack Hadjar elé, aki nem hitt a szemének. A Red Bull juniorja őrjöngött a leintés után a csapatrádióban, mondván egy vicc az egész helyzet, és nem hiszi el, hogy így bukta el a sikerét.

Ugyan a Red Bull francia juniorja az utolsó körben mindent megpróbált, de előzni nem tudott, és így O’Sullivan a 15. helyről indulva tudta megnyerni a futamot. A dobogó legalsó fokát a szintén újonc Paul Aron csípte el, aki így az egyéni bajnokságban is átvette a vezetést.

Az eddig szenvedő Oliver Bearman javítani tudott a jelenlegi helyzetén, és egy 4. hellyel volt képes jelentős mértékben megnövelni az eddigi összpontszámát. A másik F1-es érdekeltséggel rendelkező fiatal, Andrea Kimi Antonelli a 7. pozícióban zárt, de az olasz pilóta összességében egy jó hétvégét zárt, mert a sprintfutamon is pontokat szerzett a 4. helyével.