back to top
KezdőlapFormula 1Titkos trükknek köszönheti látványos feltámadását a Mercedes?

Titkos trükknek köszönheti látványos feltámadását a Mercedes?

-

A Mercedes F1-es istállója sok mindent megértett, amit eddig nem, amihez egy rejtett változtatás is hozzájárult.

Miután az Osztrák Nagydíjat követően Silverstone-ban már erőből is nyerni tudott, kijelenthető, hogy a Mercedes visszatért az élmezőnybe, és mostantól alighanem rendszeresen képes lesz harcba szállni a győzelemért. Hogy ez minek köszönhető, arról Toto Wolff a következőket mondta: „Hirtelen minden a helyére került, és aminek eddig nem volt értelme, annak lett. A fejlesztési irány a régi idők fejlesztési irányainak eredménye. Teljesítményt találunk, alkalmazzuk azt az autón, ami pedig megnyilvánul a köridőben. Az utóbbi két évben nem ez volt a helyzet.”

A Mercedes csapatfőnöke hangsúlyozta, amiről az utóbbi években számtalanszor elmondta, hogy a Forma–1-ben nem létezik ilyen, azaz nem találtak csodaszert, hanem James Allison technikai igazgató vezetésével képesek voltak megfelelő egyensúlyt kialakítani az autónak, ami Hamilton és Russell számára is kezelhetőbbé tette azt. „Volt egy pillanat, amikor James vezetésével az adatoknak hirtelen elkezdett értelme lenni. Ahogyan csináltuk, ahogyan kiegyensúlyoztuk az autót és ahogyan jobb helyzetbe tudjuk hozni, ez volt a legfontosabb dolog. Nem egy csodatevő első szárny, hanem inkább az egyensúly, amit elértünk.”

Hamilton, Mercedes, Brit Nagydíj
Fotó: LAT Images / Mercedes

Az ilyesmit pedig gyakran a mechanikai alkatrészek, úgy mint a felfüggesztés és a rugók változtatásával lehet elérni. Az Autosport pedig felhívta rá a figyelmet, hogy aligha véletlen egybeesés, hogy az Osztrák Nagydíjon dudor jelent meg a W15-ösön a felfüggesztés becsatlakozási pontjai fölött, a pilóta lábfejénél található kozmetikai panelen (főképünkön). A Mercedes állítása szerint ennek a dudornak a hűtéshez van köze, mert így több levegő juttathatnak a pilótafülkébe, ugyanakkor ez a megoldás eltérő attól, ahogyan általában a pilótafülke hűtését megoldják a csapatok, és az is furcsa, hogy nagyobb kitüremkedést csináltak ehhez, miközben az elülső légbeömlőt lezárták a külső levegő előtt.

 

Emellett az Osztrák Nagydíj előtt a csapat nem jelezte az ilyenkor benyújtandó hivatalos dokumentumban, hogy változtatott volna a kozmetikai panelen, azaz aerodinamikai szempontból nem történhetett fejlesztés. A Brit Nagydíjon ráadásul a hűvös körülmények ellenére maradt a kitüremkedés, pedig ilyenkor nincs szükség megnövelt hűtésre. Ez ráerősített azokra a feltételezésekre, hogy más van a dolog mögött, a fotók tanulmányozása után pedig az Autosport szakértői arra jutottak, hogy a csapat módosított a lengéscsillapítók elrendezésén, ami nagyobb helyet követelt, és kritikus fontosságú lehet az aerodinamikai platform stabilizálásában.

Természetesen mint minden változtatás, ez sem önmagában hozza meg a kívánt hatást, hanem az autó nagy egészének részeként, a többi komponenssel együttműködve éri el a kívánt hatást. Mindenesetre a W15-ösnek mostanra szélesebbé vált a működési tartománya mind a külső körülmények, mind a különböző leszorítóerő-szintek tekintetében, ami reményt ad arra, hogy mostantól a fejlesztések is jobban beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.