back to top
KezdőlapFormula 1Schumacher a McLaren idei F1-es autóját vezette, de nem sok értelme volt

Schumacher a McLaren idei F1-es autóját vezette, de nem sok értelme volt

-

Három csapat részvételével tartott gumitesztet Silverstone-ban a Pirelli, az eső azonban keresztülhúzta a tervezett programot.

A Forma-1 gumiszállítója a szezon során a csapatok segítségét igénybe véve, élesben próbálhatja ki a következő évekre fejlesztett gumikonstrukcióit – ezek olyan különleges alkalmak, amikor idei versenyautók körözhetnek a pályákon, ám saját adatszerzésre nem használhatják az időt a csapatok, teljes mértékben a Pirelli igényeinek kell magukat alávetniük, s új fejlesztéseket sem próbálhatnak ki.

A Brit Nagydíjat követő kedden és szerdán három csapat, a McLaren, a Williams és a Haas maradt Silverstone-ban, hogy a tervezett 2025-ös gumik tesztjével foglalkozzon. Az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkkel, és bár általában üdvözlendő, ha egy ilyen gumiteszt esőben zajlik, hiszen ezáltal ritka esély nyílik, az intermediate vagy akár az extrém esőgumik kipróbálására, jelen esetben nem ez volt a helyzet, hiszen a Pirelli kifejezetten a slick gumikkal szeretett volna kísérletezni.

Ez viszont csak szerda délután volt lehetséges, a többi időben az eső uralkodott a pályán, így ebben az időszakban a program módosításával az intermediate gumik tesztje zajlott – a csapatok összehasonlítást végeztek azok működésében gumimelegítők használatával és nélkülük.

A Haasnál Pietro Fittipaldi és Oliver Bearman, a Williamsnél Alexander Albon és Logan Sargeant, a McLarennél pedig Mick Schumacher és Lando Norris osztották fel egymás között a két napot. A munka limitált hatékonyságát jelzi, hogy kedden összesen 201 kört tett meg a három autó, szerdán pedig 273-at.

Szokatlanul hathat Schumacher és a McLaren párosa, hiszen a német a Mercedes tesztpilótája, ám a csapat McLarennel kötött megállapodása értelmében a wokingiak is igényt tarthatnak a szolgálataira. Erre eddig csak egyszer került sor, tavaly júliusban Portimaóban vezette a McLaren 2021-es autóját Schumacher – az akkor a csapat saját szervezésű tesztje volt, most viszont a Pirellinek dolgoztak.

Schumacher átöltözött és újabb futamgyőztes F1-es autót vezetett

Mario Isola, a Pirelli sportigazgatója mindenekelőtt megköszönte a résztvevő csapatoknak, hogy három egymást követő hétvégén rendezett verseny után még ezt a tesztet is bevállalták, majd pedig a teszt mérsékelt eredményességén bosszankodott.

„Sajnos a rossz időjárás miatt nem tudtuk teljesíteni a programunkat, amelyben a slick gumikat akartuk volna kiértékelni egy ilyen nagy igénybevételt jelentő pályán, mint amilyen Silverstone. Kedden sokat köröztünk intermediate-eken, de még ebben az esetben is számításba kell vennünk a körülmények gyakori változását, így az adatok nem túl reprezentatívak. De az időjárást nem tudjuk befolyásolni, így alkalmazkodnunk kellett, amit a három csapat részvételével meg is tettünk” – fogalmazott az olasz szakember.

A vasárnapi futam és a kedden kezdődő Pirelli-teszt közötti hétfőn a Red Bull bérelte ki a silverstone-i pályát, hogy egy filmforgatási nap keretében – ez a másik lehetőség, amikor megkötésekkel az idei autó pályára vihető a versenyhétvégéken kívül – dolgozzon tesztpilótájával, Liam Lawsonnal. A feltételezések szerint azonban ezt egyúttal az új-zélandi versenyző felmérésére is használták, akinek neve az alulteljesítő Sergio Pérez helyetteseként is felmerült.

Pérez mintha másik valóságban élne, Horner kezd bekeményíteni