back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen Belgium óta egy erősebb erőforrással versenyezhet

Verstappen Belgium óta egy erősebb erőforrással versenyezhet

-

A Honda felfedte, hogy már a nyári szünet utáni első versenyen, Spa-Francorschampsban bevetettek egy frissítést az erőforrásuk kapcsán.

Ugyan a japán motorgyártó az idei szezon végén távozik a Forma-1-ből, most még minden esélyük megvan arra, hogy világbajnoki címet szerezzenek a Red Bull-lal karöltve, akik a turbóhibrid érát uraló Mercedesszel vívnak ádáz küzdelmet az egyéni és a konstruktőri bajnokság első helyéért.

Max Verstappen jelen pillanatban is vezeti az egyéni pont versenyt 5 ponttal megelőzve a második Lewis Hamiltont. Azonban a gyártók versenyében már közel sem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis az energiaitalosok 18 pont lemaradással állnak a második helyen a bajnoki címvédő mögött.

A Honda a kivonulása miatt pedig az eredetileg 2022-re szánt erőforrás fejlesztéseit előrehozta 2021-re és az eredmény eléggé látványosra sikeredett, mert a Red Bull motorerő hátránya csökkent a Mercedesszel szemben. A japánok által fejlesztett hajtómű pedig utoljára a Belga Nagydíjon kapott egy frissítést azzal, hogy bevetették az évek óta fejlesztett energia tárolójukat.

„Ennek az energia tárolónak a kifejlesztése hosszú évek folyamata volt, ugyanis az energia hatékonysága mellett a tároló súlyát is csökkentenünk kellett” – ismerte el a Honda motorfejlesztési vezetője, Yasuaki Asasi.

„Ez lesz a cégünk utolsó hivatalos éve a sportban, de végül sikerült bevetnünk az új energia tároló eszközt már a szezon második felének kezdetén és az alkatrész nagyon jó számokat produkált. Ezt eredetileg csak 2022-ben vetettük volna be, de a kivonulásunk miatt előrébb hoztuk ezeket a terveinket egy évvel.”

A Honda újítása eddig nagyon jól működött, ugyanis a Red Bull Spában és Zandvoortban is nyerni tudott Verstappen révén, Monzában pedig a korábbi évekhez képes sokkal jobb formát mutattak a Bikák pilótái. Kérdés, hogy s soron következő Orosz Nagydíjon képesek lesznek-e megdönteni a Mercedes egyeduralmát a Sochi Autodromban.