back to top
KezdőlapFormula 1Az FIA-n belül is úgy gondolják, hogy túltolták a zászlók használatát

Az FIA-n belül is úgy gondolják, hogy túltolták a zászlók használatát

-

Nikolas Tombazis, az FIA technikai igazgatója úgy véli, egy ponton túl túlzásba vitték a fekete-narancssárga zászlók használatát.

Az Azerbajdzsáni Nagydíj alatt Yuki Tsunodának akadtak technikai problémái. A japán versenyző DRS-e nem működött megfelelően, így a szerelőik inkább leragasztották az elemet. A pilóta nem használta ez előzést elősegítő funkciót, de még így is sokan veszélyesnek tartották az autót.

A verseny után kritikaáradat érkezett a Szövetséghez. Sokan azt nehezményezték, miért nem intették ki Tsunodát, ha már van erre megfelelő zászlójelzésük is. A ‘fekete zászló narancssárga körrel’ (benne a rajtszámmal) ugyanis figyelmezteti a versenyző arra, hogy olyan technikai hibája van amit orvosolnia kell a csapatnak. Így a következő körben ki kell állnia a boxba.

Tombazis úgy véli, az FIA-nak már akkor intézkednie kellett volna:

„Bakuban volt egy olyan helyzet, mikor olyan autót engedtek versenyezni, amit ki kellett volna inteniük. Az AlphaTauri olyan szárnysérüléssel mehetett, amivel nem lett volna szabad. Ott ragasztoszták és hasonlók, nevetséges volt. Ott egyértelműen rosszul döntöttek.” – magyarázta a vezető.

Ám ezután a Szövetség átesett a ló túloldalára Tombazis szerint:

„Ám ezután túlreagálták a dolgot. Akkor is veszélyesnek minősítették egy autót, mikor a hibahatáron belül volt. Kicsit túl messzire mentek. Az amerikai verseny után tennünk kellett némi korrekciós lépést.”

A legjobban a Haas volt kiakadva a szigorú versenyfelügyelőkre. Kevin Magnussen Kanadában, Szingapúrban és a Hungaroringen is találkozott a fekete-narancssárga zászlóval.

„Nagyon kicsi sérülés volt az autón, nem volt semmi komoly. Megkaptam viszont a fekete-narancssárga zászlót, amit szerintem felesleges volt. Az alkatrész nem akart leesni, nem voltak biztonsági kockázatok és aggályok. Nem mozgott az elem. A 12. helyen végeztünk amiatt, hogy volt egy extra boxkiállásunk. Erre nem volt szükség, így frusztráló volt a helyzet.” – nyilatkozta az eset után a dán pilóta.

Tombazis elmondta, nem olyan könnyű megítélni a sérülés okozta veszélyeket, még a korrigálás után sem.

Ritkábban kerül majd elő a fekete-narancs zászló, a felelősség a csapatoké