back to top
KezdőlapFastest SlapÚjabb focilegendát gyászol az auto- és motorsport is

Újabb focilegendát gyászol az auto- és motorsport is

-

Pelé tragikus halála után a futballvilág újabb klasszist gyászol. 58 évesen elhunyt az olaszok korábbi meghatározó játékosa Gianluca Vialli.

A Forma-1 világa is Pelétől búcsúzik

A játékosként világ- és Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgó közel húsz éves pályafutása alatt megfordult a Cremonese, a Sampdoria, a Juventus és az angol Chelsea csapatában is. A Sapmdoriaval olasz bajnokságot és kupát nyert, valamint tagja volt a klub legnagyobb sikerét elérő, Bajnokok-Ligájába döntőbe jutó együttesnek is. Emellett olasz gólkirálynak is mondhatta magát.

A Juventus futballistájaként mindent (bajnokság, kupa, UEFA-kupa, BL) megnyert.

59 alkalommal lépett pályára az olasz nemzeti csapatban, amellyel az 1988-as Európa-bajnokságon, valamint az 1990-es, hazai rendezésű világbajnokságon is bronzérmet szerzett.

A Juventusba történő 1992-es igazolásakor világrekordot jelentő összeget fizettek érte.

Viallinál először 2017-ben diagnosztizáltak hasnyálmirigy rákot, amelyből 2020-ben felépült. Egy évvel később azonban ismét utol érte őt a gyilkos kór, ezúttal sajnos végleg.

A kettő között azonban még egy nagy siker belefért neki, részese volt ugyanis az olasz válogatott 2021-es európa-bajnoki címnek, amiből másodedzőként vette ki a részét, amely posztról a betegsége újbóli diagnosztizálása után mondott le.

Nem csak a focivilágából, hanem az auto- és motorsport közösségéből is sokan búcsúznak tőle.

„Gianluca Vialli halálával egy elképesztő embert veszítettünk el. Lenyűgöző tehetség volt, kedves, gondoskodó és nagylelkű, az élet szeretetével. Egy barát volt és elképesztően fog hiányozni. A gondolataink és imáink a családjával vannak, ezekben a nehéz időkben.” – küldte jókívánságait az F1 olasz vezető Stefano Domenicali.

A hatszoros MotoGP világbajnok Max Biaggi bajnokként búcsúzik tőle, míg a Ferrari elnökének, John Elkann-nak a testvére, Lapo Elkann egy videóüzenetben búcsúzik.

 A korábbi olasz futamgyőztes F1-es Giancarlo Fisichella is Twitteren tiszteleg Vialli előtt.

A MotoGP idei bajnoka, Francesco Bagnaia 24 óra után eltűnő Insta-sztoriban posztolt kettétört szívet, valamint Vialli képét, ahogy éppen magasba emeli a Bajnakok-Ligája trófeáját. Hasonlóképp cselekedett Antonio Giovinazzi is.

A magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi is részvétét fejezte ki a tragédia miatt.