back to top
KezdőlapFormula 1Hamiltonon talán az sem segít, hogy menekül a Mercedes a zsákutcából

Hamiltonon talán az sem segít, hogy menekül a Mercedes a zsákutcából

-

Toto Wolffot nem érdekli, melyik csapat találja ki a nyerő megoldást. A hétszeres bajnok olyan veleszületett kellemetlenséget érez az autóban, amit valószínűleg a nagy ráncfelvarrással sem tüntet el.

Az előző szezon végi kedvező jelek után a Ferrari és a Mercedes nemhogy nem zárkózott fel jobban a Red Bullra, még távolabb kerültek tőle. Nehéz eldönteni, melyiküknél nagyobb a baj, mindenesetre előbbinél állítólag jövőre, utóbbinál pedig már néhány hónap múlva áttérnek a bikások autóépítési szemléletére.

Természetesen a Red Bull a több adat révén jódarabig előnyben lesz, de Toto Wolff szerint a Mercedes nem halogathatja tovább a váltást. Azt sem bánja, hogy az egyik rivális útját kell követni.

„Rájöttünk, hogy zsákutcába jutottunk. Ez tény, mindenki tudja. Megfordultunk és próbálunk kiszaladni belőle” – mondta a The Race-nek.

„Ha egy emeletes busszal lennénk gyorsak, azt építenénk. Felrakjuk a Red Bull logóját is, ha ezt akarják. A teljesítmény a lényeg, nekünk nem számít, kitől ered az ötlet.”

„Azt gondolom, 6-12 hónap a lemaradásunk, ennyit vesztettünk, mire megértettük az autónkat. Szóval meg kell dupláznunk a fejlesztési ütemünk. Ahogy kiforr egy koncepció, idővel egyre kisebb mértékben lehet vele gyorsulni.”

Utóbbin kívül némi vigasz még a Mercedesnek, hogy többet tesztelhetnek a szélcsatornában a Red Bullnál.

A Mercedesnek még nem volt ideje kémlelni a meglepetéscsapat megoldásait

Az első nagy felújítást a május közepi imolai futamra tervezik, és az ígéretük szerint az új oldalszekrényekkel nem egy az egyben fogják másolni a Red Bullt.

„Amikor a koncepció fogalmat használjuk, azt általában az autó oldaldobozára értjük. A váz oldalához sok egyéb dolog kötődik – mondta a technikai igazgató, Mike Elliott. – Tudjuk, hogy az autó más területein is javulnunk kell, szóval nagyon becsapnánk magunkat, ha azt hinnénk<span;>, hogy egy másfajta oldaldobozzal egy pillanat alatt eltűnne a hátrányunk.”

„Valójában más területen kell behoznunk a lemaradás nagy részét.”

Lewis Hamilton megemlítette, hogy számára az újítások sem feltétlenük fognak megváltást hozni.

„Főleg az autó hátulján kell sokat növelni a leszorítóerőt. Minél többet sikerül, annál stabilabb lesz a kocsi fara és annál magabiztosabban vezethetek”– közölte.

Ebből a jelenségből ered Hamilton igencsak túlzó kijelentése

„Ugyanakkor ebben az autóban van valami, amit korábban sohasem éreztem, és ez még a változtatásokkal is meg fog maradni. Az előző autókban nem éreztem azt, ami most kellemetlen, és keményen kell dolgoznom a változásért.”

Wolff erről azt mondta, nem lehet gyorsan megoldani. Részleteket ő sem osztott meg, csak annyit, hogy az időmérőn jelentkezik a probléma, amikor a határokat feszegetik, a relatíve lassabb tempójú futamokon nincs baj.