back to top
KezdőlapFormula 1A Toyota elnöke bevallotta, lelkifurdalása volt az F1-es kivonulás miatt

A Toyota elnöke bevallotta, lelkifurdalása volt az F1-es kivonulás miatt

-

A Toyota számára az is szempont volt az F1-be való közvetett visszatérésével, hogy az autókért és az autósportért rajongó japán fiataloknak megmutassa, felnőve elhelyezkedhetnek ezen a területen.

A Haas és a Toyota együttműködését pénteken jelentették be, aminek keretében a japánok a tervezési és a gyártási folyamatokban segítik az F1-es csapatot, cserébe pedig szakmai tapasztalatokat és médiamegjelenést kapnak. A világbajnokságban a magát 15-20 éve megégető márka részéről egyúttal nem győzték félresöpörni azokat a hangokat, amik a hagyományos értelemben vett visszatérésükként értelmezték a megállapodást.

Tomoja Takahaszi, a Toyota autósportos tevékenységéért felelős elnöke megemlítette, hogy a döntésben némi hazafiasság is szerepet játszott. „Az F1 a motorsport csúcsa, a versenyzők, a mérnökök, a szerelők álmokat, motivációt, célokat teremtenek a gyermekeknek. A Toyota Gazoo Racing számára nagyon fontos, hogy ilyen reményeket biztosítson azoknak a gyermekeknek, akik az autóipar jövőjét alakítják majd” – mondta.

Erre a szempontra a Toyota elnöke, Tojoda Akio szintén kitért. „Azt hiszem, a szíve mélyén az átlagember, idős autóőrült Tojoda Akio mindig bánta, hogy a márka F1-es kivonultatásával akadályt gördített olyan fiatal japánok elé, akik a világ leggyorsabb autóit akarták vezetni – vallotta be. – A média folyamatosan követi minden lépésem, de ki merem jelenteni, nem volt téves döntés, hogy elnökként kiléptettem a Toyotát az F1-ből.”

Utóbbit azzal magyarázta, hogy a vállalat akkori autógyártási terveihez és megközelítéséhez nem illett a világbajnokság, ám azóta változott a széljárás.

Ami a Toyotánál dolgozó szakemberek fejlődési lehetőségeit illeti, a Haas révén megismerkedhetnek korszerű technológiákkal, és a teszteléseken ők is szerepet kapnak az F1-es csapat stábjában. A jövőbeli lehetőségek között szerepel az is, hogy a Toyota japán versenyzőt delegálhasson a Haas tartalékpilótájának, ha talál rátermett jelöltet.

Alonso hoppon marad, ha az Aston tényleg ekkor veszi célkeresztbe a vb-címet?