back to top
KezdőlapEnduranceA Ferrari is hypercar építésére adta fejét, 2023-ban csatlakoznak!

A Ferrari is hypercar építésére adta fejét, 2023-ban csatlakoznak!

-

A korábbi pletykákat megerősítve a Ferrari bejelentette, visszatér az Endurance Világbajnokság legfelső kategóriájába.

A Ferrari – az F1-ben bejelentett költségsapka miatt – felmérte a királykategórián kívüli lehetőségeit is, és bár az IndyCar-projektet végül hanyagolták, Le Mans-re igent mondtak.

„70 év versenyzés a világ összes pályáján, vezető szerepet töltöttünk be a technológiai fejlődésben. Az innováció pedig, amit pályán alkalmazunk, utat talál az utcai autókba, és minden maranellói gépet különlegessé tesz.” – nyilatkozta John Elkann, a Ferrari elnöke.

„Az új Le Mans Hypercar programmal a Ferrari újra elköteleződik a sport iránt, és eltökéli, úttörő lesz a globális autósportban.”

Az olasz gyártó azt is elárulta közleményében, már elkezdték a sportautó előzetes fejlesztését. A teszteket, és a pilótafelállást egy későbbi időpontban jelentik majd be.

2023 egyúttal a Le Mans-i verseny századik évfordulója lesz. A Toyota és Glickenhaus már az idei szezontól, a Peugeot pedig 2022-től készül majd a megmérettetésre. Az Alpine, az Audi és a Porsche pedig ugyanúgy ott lesznek az rajtrácson az LMDh szabályzat szerinti autókkal.

A Ferrari eddig 9-szer nyert a francia versenyen, legutóbb 1965-ben Jochen Rindt, Masten Gregory és Ed Hugus révén.

Ami a legutóbbi eredményeket illeti, a GTE Pro osztály 2012 és 2014 után harmadjára nyerték meg 2019-ben, a gyártói versenyt pedig 2012 és 2017 között hódították el.