back to top
KezdőlapFastest SlapAz F1 szerint „hivatalosan” is Leclerc örökbe fogadott fia lett Piastri

Az F1 szerint „hivatalosan” is Leclerc örökbe fogadott fia lett Piastri

-

Egészen szürreális irányba kanyarodott egy Charles Leclerc és Oscar Piastri (és anyukája) közötti diskurzus a közösségi médiában, ami alá a Forma-1 hivatalos csatornája is lelkesen adta a lovat.

Azt valljuk, hogy a Forma-1 által nyújtott élmény legalább egy évtizede nem élvezhető ki maximálisan a sport kulcsszereplőinek közösségi médiában való követése nélkül. Erre újabb kiváló példát szolgáltatott a Monacói Nagydíj hetén az immár X-re átkeresztelt Twitteren lezajlott álkomoly közjáték.

Előzményként érdemes kicsit elmerülni Piastri felmenőinek történetében. A McLaren ausztrál pilótája többször is beszélt már etnikailag rendkívül vegyes hátteréről, miszerint 16 ükszülője számos különböző nemzetiség tagja volt: többek között csörgedezik az ereiben olasz, jugoszláv, de még kínai vér is.

Piastri McLaren Monaco
Fotó: McLaren F1 Team

Piastri idén már viccelődés szintjére emelte mindezt: a múlt héten az Olaszországban zajló Emilia-romagnai Nagydíjat például ennek nyomán 3/16 részben hazai versenyének nevezte, de szinte minden versenyhelyszínen felmerül, hogy tud-e onnan származó felmenőiről.

Ez a Monacói Nagydíj hetén is megtörtént, amikor maga Piastri írta ki oldalára a következőt: „Kutatom a családfámat, hogy monacói gyökereim nyomára bukkanjak.”

Az üzenetre négy óra elteltével a mezőny monacói állampolgárságú tagja, Leclerc egy nagylelkű felajánlással válaszolt: „Örökbe fogadhatlak, ha szükséges.”

Ezt Piastri másnap reggelre el is fogadta: „Szólítsatok Oscar Jack Piastri-Leclerc-nek” – írta. A közösségi oldalon gyakran fiával is élcelődő megjegyzései révén egyedülálló jelenségként létező Nicole Piastri azonban ezelőtt még gyorsan számon kérte Leclerc-t: „Lennének kérdéseim.”

Bár a közösségi médiában ha egy téma elül, arra pár nappal később általában már senki nem emlékszik, ám ezzel most szembement a Forma-1 hivatalos csatornája azáltal, hogy minden korábbinál nagyobb elánnal ugrott rá az örökbefogadós sztorira. Történt ugyanis, hogy amikor közzétették az első monacói szabadedzés végeredményét, a táblázatban a második helyen záró Piastri neve a következőképpen szerepelt: Oscar Piastri – Leclerc. Ennek a tetejében még az első hármast bemutató grafikán is átkeresztelték az ausztrált.

„Akkor azt hiszem, hivatalos. Beadtad a papírokat, @Charles_Leclerc?” – írta erre Piastri, aki újdonsült „mostohaapjától” egyelőre nem kapott választ, ellenben megérkezett a beszélgetésbe az FIA profilja is: „Számíthatunk egy új szuperlicenc-kérelemre?”

A biztonság kedvéért utólag muszáj volt leellenőriznünk: nem, azért a televíziós közvetítésben nem írták át Piastri nevét (a közösségi oldalakat nem követő milliók értetlenül is néztek volna), kizárólag az online platformokra készültek a képmanipulációk. A második edzésre pedig ott is visszatért minden az eredeti kerékvágásba.

De aztán ki tudja: szintén versenyző öccse révén még mindig nem teljességgel elképzelhetetlen, hogy egy napon két Leclerc álljon majd a dobogón Monacóban, de arra biztosan senki nem gondolt, hogy a másikat esetleg nem Arthurnak, hanem Oscar Piastrinak fogják hívni…