back to top
KezdőlapFormula 1Az Alpine meghatározta a 2022-es céljait az F1-es szezonra vonatkozóan

Az Alpine meghatározta a 2022-es céljait az F1-es szezonra vonatkozóan

-

Az Alpine azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Forma-1 új korszakának a kezdetén is az első öt csapat között maradjon.

Az Alpine az első F1-es szezonjában az ötödik helyen maradt a tabellán. Ugyanabban a pozícióban, mint a Renault az előző évben, a csapat átnevezése előtt, köszönhetően Esteban Ocon áttörő győzelmének és Fernando Alonso dobogós visszatérésének. Új F1-es autójuk hétfő esti bemutatóján Laurent Rossi, az Alpine vezérigazgatója elégedettségét fejezte ki csapata elmúlt szezonbeli teljesítménye miatt, és reméli, hogy erre a jövőben is lehet majd építeni:

„2021-ben a cél az volt, hogy az új technikai szabályokra megalapozzuk az idei évet, és ezt sikerült is elérnünk. A teljes szezon során tanultunk; megtanultuk, mi működött jól és mi nem, mit kell konszolidálnunk, min kell javítanunk, erősítenünk – sőt, azt is megtanultuk, miképp kell újra nyerni! Mindezt összeraktuk, 22-ből 20 versenyen sikerült pontot szereznünk, ami igazán figyelemre méltó. Sikerült megtartanunk az ötödik helyet, ami a cél volt, szóval ez a küldetés teljesítve.”

Az Alpine több személyi változást is végrehajtott a két szezon között. Legutóbb Otmar Szafnauert jelentették be új csapatfőnökként, Bruno Famint pedig a motorrészleg vezetőjeként. Miközben az új arcok már beilleszkednek, Rossi kijelentette, hogy az ötödik hely megtartása elengedhetetlen. Az Alpine továbbra is egy 100 futamból álló projektet szeretne végrehajtani ahhoz, hogy visszatérjen a sportág élvonalába. A 2022-es célokról így nyilatkozott:

„Folyamatosan tanulnunk kell, folyamatosan javítanunk kell a teljesítményünkön. A csúcsra való visszatérés, a 100 versenyes útunk megköveteli, hogy az út mentén, minden egyes lépésnél fejlődjünk. Sportszakmai szempontból ez legalább azt jelenti, hogy az ötödik helyet kell megcéloznunk. Eddig elértük a fejlesztési céljainkat a gyárainkban, de reálisnak kell maradnunk.”

Rossi óvatos szavai a 2022-es szabálymódosítás közepette hangzottak el, amikor is a talajhatás a fő aerodinamikai koncepció, nagyobb kerekek és számos más technikai változás lépett életbe:

„Az új technikai szabályok megváltoztatják az egész felszínt, ha úgy tetszik. Ez izgalmas, egy esély, egy új lehetőség, de csak akkor fogjuk tudni, hogy hol tartunk, amikor egyszer már pályára lépünk, mindannyian. Addig is a legjobb formánkat akarjuk hozni. Ami ismét a legfontosabb lesz, az a haladás, fejlődés. Függetlenül attól, hogy miképp kezdjük a szezont, a legfontosabb az, hogy hol leszünk a végén. A fejlődés, amit elértünk majd, a csúcs felé, a dobogó legfelső fokára, ebben a lendület lesz a kulcs.”