back to top
KezdőlapFormula 1Rendkívüli tett: aktív F1-es pilóta kvalifikált egy egészen más sportág világbajnokságára

Rendkívüli tett: aktív F1-es pilóta kvalifikált egy egészen más sportág világbajnokságára

-

Bár ezen a hétvégén nincs Forma-1, Valtteri Bottas mégis rajthoz áll egy világbajnoki versenyen, ráadásul nem is valamilyen autósport-szakágban, hanem kerékpározásban.

Az önmagában nem mondható annyira különlegesnek, hogy egy F1-es pilóta egy másik világbajnokság mezőnyében is feltűnjön: Fernando Alonso szerepelt (és bajnok lett) a Hosszútávú Világbajnokság 2018-19-es szezonjában, korábban pedig Kimi Räikkönen és Robert Kubica is rajthoz álltak a Rali-világbajnokságban. Igen ám, de ezek mégiscsak az autósport különféle szakágai, azonos alapokkal rendelkeznek, vagyis nem állnak olyan messze a pilóták eredeti szakterületétől.

Olyasmi viszont, amire Bottas készül ezen a hétvégén, egészen ritka, hiszen egy teljesen más sportban, kerékpározásban vesz részt a világbajnokságon ezen a hétvégén. A Sauber finn pilótájával olyannyira megszerettette profi bringás barátnője, az ausztrál Tiffany Cromwell a sportot, hogy maga is évről évre egyre komolyabb szintre fejlesztette magát, elsősorban nem aszfalton, hanem terepi viszonyok között. Olyannyira, hogy megszerezte az indulási jogot a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség égisze alatt zajló muvás világbajnokságra.

„A tavalyi év végén kitűztem magam számára egy mellékcélt: hogy kvalifikáljak a murvás világbajnokságra a korcsoportomban. A finn sisunak [akaraterőnek] köszönhetően valahogy sikerült is – írta közösségi oldalán Bottas. – És most itt is vagyunk! Egy 182 kilométer hosszú, nagy kihívásokat tartogató pályán fogom képviselni Finnországot. Fájni fog, de már alig várom! Hogy mik a céljaim? Meg akarom mérettetni magam. Egy darabban akarok eljutni a verseny végéig. És ami a legfontosabb, teljes erőbedobással a részese akarok lenni ennek az egésznek.”

A versenyt október 6-án, cikkünk megjelenésének napján rendezik Belgium Flamand-Brabant tartományában, ahol Bottas a finn zászlót idéző fehér-kékben pompázó kerékpárral áll rajthoz.

Fontos megjegyezni, hogy nem az elitmezőnybe váltott belépőt a finn, amelybe csak a világ legjobbjai tartoznak, hanem a 35-39 éves korcsoport különálló értékelésébe, de itt is komolynak ígérkezik a harc a 247 nevezővel.

Bottas élettársa, Cromwell szintén rajthoz állt a szombaton megrendezett női versenyen, ahol az elitmezőnyben a 36. helyen ért célba.

Bottas az idei legjobb eredményét szerezte egy F1 nélküli hétvégén