back to top
KezdőlapFormula 1Váratlan visszatérés: Briatore újra egykor tönkretett csapatának dolgozik

Váratlan visszatérés: Briatore újra egykor tönkretett csapatának dolgozik

-

Az Alpine felkérte Flavio Briatorét, hogy segítsen újraszervezni az utóbbi években több kulcsembere által is elhagyott csapatot. Az olasz üzletember így 2009-es botrányos távozása után ismét az enstone-i istállónál ténykedik.

Az újbóli egyesülésről hivatalos bejelentés ugyan nem érkezett, ám az olasz Corriere della Sera biztosan állítja, hogy Briatore újra annak az istállónak az alkalmazásában áll, amelyet korábban két évtizeden át ő vezetett. Az enstone-i csapat élére még akkor nevezték ki, amikor az Benetton néven volt ismert, majd a 2002-től kezdődő Renault-korszakban is megtartotta a pozícióját. A 90-es években Michael Schumacherrel, a 2000-es években pedig Fernando Alonsóval szerzett két-két világbajnoki címet, ám 2009-ben az F1 egyik legnagyobb botrányának kirobbanása után távoznia kellett, miután napvilágot látott, hogy maga is részese és kitervelője volt a 2008-as Szingapúri Nagydíj manipulálásának, amelyen Nelson Piquet Jr. szándékos balesetével hozták össze Alonso győzelmét.

Briatore először örökös eltiltást kapott az F1-es tevékenységektől, de az olasz beperelte az FIA-t, és sikerült elérnie, hogy 2010-ben ezt az ítéletet visszavonják. Azóta így sem vállalt hivatalos tisztséget a Forma-1-ben, de üzleti érdekeltségei, valamint Alonso menedzsereként továbbra is több szállal kötődött a sporthoz.

Flavio Briatore
Fotó: Jo Klausmann/Racingline.hu

A Renault neve és imázsa igencsak megsínylette az akkori botrányt, kulcsfontosságú partnerei hagyták el, mindezek nyomán hamarosan kiszállt az F1-ből, majd a csapat 2015-ig Lotus néven futott, ezt követően visszavásárolta azt a francia gyártó, 2021-től pedig sportmárkája, az Alpine nevével futtatja. Az olasz lap szerint a Renault vezérigazgatója, Luca de Meo kereste meg nemrég Briatorét, hogy kapcsolatai és tapasztalata révén segédkezzen a csapat újraszervezésében, amelyet az elmúlt pár évben magas tisztséget betöltő szakemberek egész sora hagyott el – ennek nyoma pedig meg is látszik az idénre a mezőny végére visszaesett autó teljesítményében.

Briatore feladata elsősorban a toborzás és a csapatban végbemenő változások felügyelete, ami nem követeli meg, hogy napi szinten belefolyjon az Alpine munkájába, sem pedig a versenyhelyszíneken való jelenlétet. A forrás szerint mindenesetre a McLarennél számításait meg nem találó David Sanchez közelmúltbeli megszerzése már az ő közbenjárásának eredménye.

A 74 éves Briatore márciusban tudatta a nyilvánossággal, hogy nemrég sikeres szívműtéten esett át, amely során egy jóindulatú daganatot távolítottak el a szervezetéből.

Az Alpine és Briatore együttműködésének tartóssága a Corriere szerint azon is múlhat, hogy sikerül-e látványos javulást elérni a csapat teljesítményében 2026-ig.

A 2008-as kémbotrány másik szellemi atyja, Pat Symonds már rövid kihagyás után visszatért a királykategóriába, és hét éven át a Forma-1 technikai igazgatójaként dolgozott a sport jövőbeli irányainak körvonalazásán, nemrég azonban távozott, hogy az F1-be való beszállásért harcoló Andrettihez csatlakozzon.

Kiderült, hova szerződik az F1 leghíresebb botrányának szereplője