back to top
KezdőlapFormula 1A Ferrari lecsaphat a szakemberre, aki vakvágányra vezette a Mercedest

A Ferrari lecsaphat a szakemberre, aki vakvágányra vezette a Mercedest

-

Olasz lapértesülések szerint a Ferrari megtalálta távozó technikai igazgatójának utódját, aki Lewis Hamiltonhoz hasonlóan a Mercedesnél eltöltött több mint egy évtized után érkezhet Maranellóba.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is jelentős a mozgás a csapatok között a vezetők és technikai szakemberek piacán. A Ferrari is erősíteni próbál, miközben maga is elveszítette az egyik kulcsemberét: a technikai igazgatója, Enrico Cardile az Aston Martinhoz tart.

Félelmetes csapatot épít az Aston Martin, már csak Newey hiányzik?

A poszton egyelőre nem nevezték meg az utódot, az olasz Motorsport szerint azonban a legesélyesebb jelölt a brit Mike Elliott, aki jelenleg nem áll egyetlen F1-es csapat alkalmazásában sem, miután tavaly októberben távozott a Mercedestől.

Elliott 2012 óta dolgozott a Mercedesnél, eleinte az aerodinamikai részleg vezetőjeként, 2021-től pedig már a technikai igazgatói poszton váltotta James Allisont, aki a csapat hosszabb távú céljain kezdett el dolgozni. Az Elliott irányítása alatt készült első Mercedes a 2022-es W13-as modell volt az új technikai szabályrendszer mellett, a csapat hosszú idő után első olyan autója, amely nem volt képes a győzelmekért harcolni, s az istálló több mint egy évvel később tévútnak könyvelte el azt a koncepciót, amely mentén megközelítették az új szabályokat.

2023 tavaszán a szemléletváltás jegyében Elliott posztot cserélt a csapaton belül Allisonnal, majd annak az évnek az októberében távozott is az istállótól. Az F1-ben 2000 óta dolgozó brit szakembert nagy elismerés övezi annak dacára, hogy milyen fejlemények után köszönt el a Mercedestől, s a Ferrari őt szemelhette ki arra, hogy vezesse a technikai részleget.

Az olasz istálló korábban már megszerzett a Mercedestől egy másik rangos szakembert is, Loic Serrát, aki októbertől a karosszéria fejlesztésén dolgozó gárda vezetője lesz. És persze jövőre érkezik versenyzőként Hamilton is, aki Elliott személyében egy újabb olyan kollégát kaphat, akit régóta ismer, hiszen már a McLarennél is együtt dolgoztak 2007-ben.

Hamiltonnak egy nála fiatalabb korábbi versenytársa lesz a főnöke a Ferrarinál

A lap szerint egyértelmű a Frédéric Vasseur érkezése óta látható szemléletváltás a Ferrari toborzási stratégiájában. Míg elődje, Mattia Binotto inkább csapatot belüli előléptetésekkel, saját nevelésű szakemberekkel szerette megoldani a posztok betöltését, Vasseur már szívesebben csábít át mérnököket a riválisoktól. Mindazonáltal Adrian Newey-ról a jelek szerint végleg lecsúsztak, aki egyre erősebb sejtések szerint az Aston Martin ajánlatát fogadta el végül.