back to top
KezdőlapFormula 1Nem sikerült elsőre helyesen leírni az új F1-es pilóta nevét a monzai...

Nem sikerült elsőre helyesen leírni az új F1-es pilóta nevét a monzai bokszutcában

-

Már új pilótafelállással rendezkedett be a Forma-1 Monzában, az Olasz Nagydíj helyszínén, miközben kiderült az is, egyetlen zseniális manőver volt a döntő tényező abban, hogy a Williams Franco Colapintónak adta a versenyzési lehetőséget.

„Franco Colopinto” – áll a Williams garázsa feletti táblák egyikén az új F1-es pilóta nevét tartalmazó tábla, a sok magánhangzó forgatagában pedig talán nem is olyan könnyű kiszúrni, hogy a viszonylagos ismertlenségből a nagyok közé betörő argentin versenyző nevében egy A betűt tévedésből O-ra cseréltek.

Colapintónak mindenképpen jelenése lett volna ezen a hétvégén Monzában, csak nem sokkal ezelőttig még ő maga is úgy tudta, hogy a Forma-2 mezőnyében, egy félreeső paddockban, ahol a nevével csak a televíziós közvetítés felirataiban, az arcával pedig talán soha nem is találkozik a nézőközönség a versenyhétvége során.

Az MP Motorsport eddigi argentin versenyzője azonban készséggel adta fel az F2-es szezonját a bajnoki tabella hatodik helyén a 2025-ös szezonra versenyzői üléssel szinte biztosan nem kecsegtető Forma-1 érdekében, elvégre ilyen váratlan debütálási lehetőség napjainkban nagyon ritkán adódik egy fiatal számára, és nem is kérdés, hogy mindenki megpróbál élni az ilyesmivel.

Előléptetésével más valaki is jól járt, hiszen ülését az F2-ben az F3-ból fellépő Oliver Goethe tölti be ettől a hétvégétől fogva, így az utóbbi években igencsak vérszegény német utánpótlás egyik legígéretesebb tagja kerül az F1 előszobájába. A Forma-3-ban a monzai hétvége a szezonzáró, és a tabella 7. helyén álló Goethének egy nagyon szűk matematikai esélye még szintén lett volna a bajnoki címre, de ő egy újabb bizonyítéka annak, hogy a juniorszériákban a kategórialépés esélye bármilyen győzelemnél többet ér.

Már olimpián is nyert, de most Fangio és Reutemann nyomába kell erednie az új F1-es pilótának

Egyetlen előzés ért F1-es ülést?

Érdekes nyilatkozatot tett eközben az argentin Fox Sportsnak Colapinto menedzsere, Maria Catarineu, miszerint a pilóta F1-be való felléptetésének lehetősége a Holland Nagydíj péntekén merült fel először a csapaton belül, vagyis még Logan Sargeant harmadik edzésen történt, kritikusnak mondott autótörése előtt, azt követően viszont felgyorsultak a folyamatok.

A menedzser emellett azt is elárulta, Colapinto egyetlen F2-es futamgyőzelmének körülményei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy meggyőzzék a csapatvezető James Vowlest abban, ő lesz a legjobb választás a Williams ülésébe. „Vowles azt mondta Francónak, hogy az utolsó körös előzése Aron ellen kulcsfontosságú volt a döntésben.”

Az a bizonyos előzés az F2-es imolai hétvége sprintversenyén, az első helyért történt, amikor Colapinto a Tamburello kanyarkombinációjában, a manőverét a külső ívről kezdve cselezte ki az észt Paul Aront.

Ez az Olasz Nagydíj menetrendje