back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton a valaha volt legnagyobb F1-es fizetést kapja a Ferraritól, és még...

Hamilton a valaha volt legnagyobb F1-es fizetést kapja a Ferraritól, és még ennél is többet

-

Lewis Hamilton több szempontot is mérlegelve döntött amellett, hogy a Mercedest elhagyva 2025-től a Ferrari versenyzője lesz a Forma-1-ben, és bizonyosan a megállapodás anyagi vonzata is közéjük tartozott, amely egy újabb mutatóban teszi a sport rekorderévé a britet.

Egy F1-es szerződés pénzügyi részleteiről hivatalos információk persze sohasem fognak érkezni, s főleg csupán két nappal a bejelentés után legfeljebb a Ferrarihoz közel álló források értesüléseire hagyatkozhatunk.

Egyik ilyen az olasz újságíró, Giuliano Duchessa, aki arról számolt be, hogy Hamilton összkeresete az első ferraris évében a 100 millió dollárt is átlépheti, ezzel pedig a valaha volt legjobban fizetett Forma-1-es versenyzővé válik – még úgy is, hogy állítólag ebből 20 milliót a brit pilóta egyéb projektjeinek támogatására adna John Elkann, a Ferrari elnöke. A sejtések szerint az F1 jelenlegi domináns versenyzője, Max Verstappen 55 millió dolláros alapfizetéssel rendelkezik a Red Bullnál, így az átigazolással a brit (ismét) riválisa elé kerülne a fizetési listán.

A Ferrari elnöke addig nem szállt le Hamiltonról, amíg az igent nem mondott

Fontos szempont volt a pilóta döntésében, hogy a Ferrari elnöke nyitott volt Hamilton pályán kívüli tevékenységeinek felkarolására, mint amilyen a diverzitás elősegítésére létrehozott Mission 44. Ahogy éveken át a Mercedes is tette, s teszi még idén is, a Ferrari is befektet majd a Hamilton szívügyének számító projektekbe, a brit pilótát fokozatosan a márka nagykövetévé építve.

Érdekes értesülés az is, hogy a Mercedes állítólag nem volt hajlandó hosszú távon, az F1-es versenyzést követő évekre is elköteleződni a hétszeres világbajnok mellett. Szintén olasz sejtések szerint Hamilton azt szerette volna, ha 2035-ig a Mercedes nagykövete maradhatna, ám a márka igazgatótanácsa ezt elutasította.

Hamilton és a Ferrari egyre jobban blöfföl

Életkora miatt talán csak két-három éven át fog a Ferrarinál versenyezni az F1 jelenlegi legsikeresebb pilótája (szintén olasz források 2+1 éves szerződésről írnak), ám talán ennél is nagyobb hatása lesz, ha hátralévő életében mégsem a Mercedes (amely kötelékében idén 18. évét kezdi meg az F1-ben), hanem a Ferrari prezentálhatja majd őt saját arcaként.

A Ferrari számára óriási nyereséget jelent, hogy sikerült megszereznie Hamiltont, szinte a későbbi eredményektől függetlenül. És ennek hatása nem csak 2025-től kezdődően lesz érezhető: a bejelentés hatására a Ferrari tőzsdei értéke ugyanis azonnal hat százalékot emelkedett.