back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton ebből is kihúzta magát: megszavazták a versenyzők, ki közülük a legjobb

Hamilton ebből is kihúzta magát: megszavazták a versenyzők, ki közülük a legjobb

-

A Forma-1-es szezonok végeztével számos platformon és számos módszerrel próbálják sorrendbe állítani az év legjobb versenyzőit, de hatodik éve tartó hagyomány, hogy maguk az F1-es pilóták is leadják voksaikat – és aligha lehet olyan, ami ennél mérvadóbb!

Az F1 hivatalos csatornája által rendezett szavazást az elmúlt két évben Max Verstappen nyerte, és a holland idei teljesítményét ismerve aligha meglepő, hogy 2023-ban is őt nevezték meg a legjobbnak a riválisai.

A szezon során rajthoz álló 22 pilóta közül 19 szavazott – Nyck de Vries és Liam Lawson már nem voltak a rajtrács tagjai az idényzárón, rajuk kívül azonban egy állandó tag, Lewis Hamilton sem adta le voksait. Nem ez az első közös aktivitás, amitől idén elállt a brit, hiszen a pilóták játéksorozata, a Grill the Grid több részében sem vállalt szerepet, valamint a karácsonyi ajándékozásból is kivonta magát.

Egy olyan rendszerben, ahol magára senki sem szavazhat, egy nem résztvevő személy a saját esélyeit növeli a távolmaradással. Ám az F1 ezen szavazásában a versenyzőknek lehetőségük van arra, hogy saját magukat is feltegyék a listára. Mint a szervezők rámutattak, nem mindenki élt ezzel a lehetőséggel, ám az egyéni szavazatok titkosak maradnak, s csak az összesített eredményt tették közzé.

Végül Hamilton végzett a legközelebb Verstappenhez, őt szavazták a második legjobbnak a többiek – ami eggyel jobb a bajnoki tabellán elért helyezésénél, és ugyanígy eggyel jobb az ugyanezen listán tavaly elért eredményénél. Fernando Alonso a tavalyi hatodik helye után ugrott fel idén a harmadikra, Sergio Pérez azonban, aki hozzájárul a Red Bull konstruktőri sikeréhez, ám több hibát is vétett, csak a tizedik lett.

A 2023-as szezon legjobbjai a versenyzők szavazatai alapján:

2023 legjobb versenyzői
Fotó: F1.com