back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton és Norris lélekben már készül a Williams mögötti vonatozásra

Hamilton és Norris lélekben már készül a Williams mögötti vonatozásra

-

Nincsenek jó kilátásaik a vasárnapi Olasz Nagydíjra a rajtrács 7., 8. és 9. helyére kvalifikáló McLaren-pilótáknak és Lewis Hamiltonnak, félelmük szerint ugyanis Alexander Albon Williamsét lehetetlenség lesz megelőzni.

Nem meglepetés, hiszen az egyes autók erősségeinek ismeretében már hónapok óta mindenki azzal számolt az F1-es garázsokban, hogy az egyedi karakterű, a csúcssebességet minden másnál jobban díjazó monzai pálya erős vadászterülete lesz majd az alacsony légellenállású Williams autóinak, az FW45-ös volánjánál rendre kimagaslóan teljesítő Albon pedig be is hozta a rajtrács hatodik helyére a konstruktőri versenyben csak a hetedik pozícióért harcoló csapatot.

Albon már más alacsony leszorítóerőt igénylő pályákon, Montrealban és Spa-Francorchamps-ban is pontszerző volt, most pedig már az időmérőn megelőzte Hamilton Mercedesét, valamint mindkét McLarent. Az érintett versenyzők pedig csak a rajtrácson előttük tornyosuló, csúcssebesség terén a hétvégi eredménytáblákat uraló Williams kontextusában képesek elemezni vasárnapi esélyeiket, ugyanis Albon autóját tiszta versenyhelyzetben nem tartják megelőzhetőnek, hiába veszít némi időt a kanyarokban és a sikánokban.

„Lenyűgöző látni, milyen gyors lett a Williams – ámuldozott a csak a 8. helyen záró Hamilton, aki egyébként úgy érzi, az első edzés első körében volt a legjobb az autója a hétvégén, onnantól csak folyamatosan romlott. – Nem lesz könnyű a helyzetem úgy, hogy egy Williams és egy McLaren is átugrott. Valahogy meg kell próbálnom előrejutni holnap, de a Williamst szinte lehetetlen lesz megelőzni, hiszen az a leggyorsabb autó az egyenesben.”

Sainz megnyerte a monzai időmérőt Verstappen előtt, Leclerc a harmadik

A McLarennél ezúttal Oscar Piastri végzett előrébb, aki hetedik lett, de az Albonnal való csata és a lehetséges feljebbjutás kérdését azonnal rövidre zárta az újonc ausztrál: „Nem fogjuk őket megelőzni, legalábbis az egyenesben biztosan nem.”

A 9. helyre kvalifikáló Lando Norris sem számít eseménydús futamra önmaga számára, szerinte Monzában nem várható el a McLarentől a Silverstone-ban és a Hungaroringen mutatott dobogós forma.

„Szerintem ott maradunk, ahol most állunk. Megpróbálunk majd előrejutni, de még mindig túl lassúak vagyunk az egyenesben ahhoz, hogy ott tudjunk előzni. Hiába vágtunk le mindent a hátsó szárnyról, amit csak lehet, nem elég hatékony az autónk ahhoz, hogy az ilyen pályákon jól tudjunk vele versenyezni, ahogyan láthattuk azt Spában is. A Mercedes versenytempója mindig erős, a Williamsszel szemben pedig lényegtelen, mennyivel vagyunk gyorsabbak a kanyarokban, hiszen ők sokkal gyorsabbak nálunk az egyenesekben. Arra számítok, hogy előttünk fognak végezni” – foglalta össze Norris.

Az, hogy csak egy Williamstől kell tartaniuk a pontszerző helyeken küzdőknek, Logan Sargeantnak köszönhető, a csapat elsőéves amerikai pilótája ugyanis azt követően, hogy a Q1-ben még közel tudott maradni Albon tempójához, a Q2-ben a 15. helyen kiesett.