back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton rekordot állíthat be a Magyar Nagydíjon, ha bejön az előrejelzése

Hamilton rekordot állíthat be a Magyar Nagydíjon, ha bejön az előrejelzése

-

Lewis Hamilton a 2021-es Szaúd-arábiai Nagydíj óta első győzelmét szerezte a múlt hétvégén Silverstone-ban, de nemcsak emiatt várhatja bizakodva a napra pontosan egy hét múlva következő 39. Magyar Nagydíjat.

A McLaren tavalyi szezon közbeni megerősödése után az idén a Mercedes mutatta meg, hogy év közben is lehet komoly előrelépést elérni a fejlesztésekkel. A brackley-i istálló az ausztriai szerencsés győzelme után Silverstone-ban már erőből csatázott az első helyért, hiszen az időmérő edzésen kibérelte az első sort, majd másnap jó úton járt afelé, hogy a versenyen kettős győzelmet arasson. Az időjárás és George Russell műszaki hibája ettől végül megfosztotta őket, de Hamilton így is nyert.

Természetesen a Mercedes erősödését és a Ferrari vesszőfutását látva rögtön felvetődött, hogy Hamilton nem bánta-e meg, hogy az idei év elején aláírt a maranellóiakhoz. „Olykor szükség van egy váltásra, kell valami változás, hogy ismét éhes legyél a sikerre. Számos pilóta esetében láttuk már ezt, akik aztán jobban teljesítettek. Például ott volt Sebastian Vettel. Miután [Hamilton] remélhetőleg néhány sör után lefekszik, el fog gondolkodni egy kicsit a jövőjén. »Ez volt a jó döntés?« Megeshet, hogy Lewis odamegy, a Ferrari pedig hirtelen felfelé ívelő pályára áll” – morfondírozott Jenson Button a Sky Sports adásában, mielőtt a futam után sajtótájékoztatón Hamiltonnak is feltették a kérdést, hogy keserédes-e elhagynia úgy a Mercedest, hogy az a jelek szerint ismét felfelé ívelő pályára állt.

Fotó: Mercedes

„Nem – jelentette ki határozottan a hétszeres világbajnok. – A szezon elején olyan autónk volt, amely a közelébe sem ért a Red Bullnak és annak, hogy a szezon során bármikor nyerhetünk vele. Akkor éreztem azt, hogy keserédes lenne úgy befejezni a szezont, hogy nem volt olyan napunk, mint a mai. Hogy ennyire összetartottunk, mindenki remek munkát végzett, hogy olyanná tette az autót, hogy sokkal kényelmesebben érezzük magunkat benne, és megváltoztatta az alapokat tavalyról. A célunk az volt, hogy minél jobb helyzetben fejezzük be a közös munkát. Még mindig nagyon-nagyon hosszú az út, az autó pedig korántsem a leggyorsabb autó a mezőnyben jelenleg. Szerintem nagyon közel vagyunk, és remélhetőleg a következő fejlesztéssel még jobb helyzetben leszünk, hogy következetesebben harcolhassunk az első sorért.”

Hamilton utolsó mondata az, ami kecsegtető lehet a Hungaroringen már 8 alkalommal nyerő, a mogyoródi pályát nagyon kedvelő és azon mindig remekül teljesítő hétszeres világbajnoknak, aki tavaly pole pozíciót ünnepelhetett nálunk, amennyiben pedig az idén nyerni tud, beállítja saját, éppen a Brit Nagydíjon felállított rekordját az ugyanazon pályán szerzett győzelmek terén. Ugyanis a Mercedes következő fejlesztései Toto Wolff elmondása szerint a Magyar Nagydíjon debütálnak, majd az egy héttel azután következő Belga Nagydíjra is visz újításokat a csapat. És mivel már Silverstone-ban is harcban voltak a győzelemért, semmi nem indokolja, hogy a jövő héten ne ismételhetnék meg ugyanezt.

„George ausztriai győzelme csodálatos volt, de nem nyers tempóból született. Először ezen a hétvégén nyertünk nyers tempóból, az első sorba kvalifikálva, majd az első etapban mindketten elhúztunk a többiektől. A körülményeknek köszönhetően pedig a pilóta is képes volt megteremteni a különbséget – mondta Hamilton, akivel csapattársa is egyetértett. – Lewis nyert, de megvolt az autónk ahhoz, hogy száraz körülmények között kettős győzelmet szerezzünk. Egyértelműen visszatértünk, és mostantól gyakrabban fogunk a győzelmekért harcolni.”

Verstappen nem látott rendesen, miután Hamilton kilökte, és majdnem feladott egy versenyt