back to top
KezdőlapFormula 1„Hello, Lewis!” – Sejthette-e Leclerc már tavasszal Hamilton érkezését?

„Hello, Lewis!” – Sejthette-e Leclerc már tavasszal Hamilton érkezését?

-

Egy Charles Leclerc részéről Lewis Hamilton felé tavaly májusban elengedett mosoly a Ferrari nagy bejelentése fényében új értelmet nyerhet, de legalábbis segít abban, hogy rendszerezzük az idővonalakat.

Mint arra fény derült, John Elkann, a Ferrari elnöke hosszú ideje puhatolózott már Hamiltonnál, mielőtt a brit idén januárban végre beadta a derekát és aláírta a 2025-től induló szerződést a Scuderiával. Elkann első 2023-as kapcsolatfelvétele májusban történt, ami utólagosan megmagyarázza, miből indultak ki a Monacói Nagydíj előtt szárnyra kapó pletykák, miszerint Hamilton ajánlatot kapott a Ferraritól.

A Ferrari elnöke addig nem szállt le Hamiltonról, amíg az igent nem mondott

Akkor persze még nem tulajdonított ennek különösebb jelentőséget az F1 közössége, hiszen nem először születtek már fantáziák, fotómanipulációk arról, hogy Hamilton egy napon majd vörös szerelésbe bújuk. Mégis, az akkori híresztelések a május 25-i sajtótájékoztatóra is hatással voltak a monacói hétvége médianapján, ugyanis Leclerc megkapta a kérdést, hogy ha ő dönthetne, milyen szempontok mentén választana magának csapattársat.

„Hello, Lewis!” – fordult pár másodpercnyi gondolkodás után mosolyogva a szintén jelen lévő Hamilton felé. Ez a gesztus azonban nem feltétlenül jelentette azt, hogy Leclerc tudott az Elkann és Hamilton közötti kapcsolatfelvételről – lehet, hogy pusztán ugyanúgy a sajtóhírekből informálódott, mint a többség.

„Gyors csapattársat, mint mindenki. A Forma-1-ben vagyunk, és szeretünk a legjobbak ellen harcolni” – mondta konkrétumok nélkül Leclerc, majd mikor rákérdeztek, hogy szívesen látná-e Hamiltont a másik piros autóban, a kötelező körök (Carlos Sainz is nagyszerű, a döntés pedig nem az övé) után így folytatta: „Már látom magam előtt, hogy ha igent mondok, akkor ez lesz minden újság címoldalán. Lewis egy elképesztő versenyző, aki nagyon sok mindent elért már a sportban. Szerintem a mezőnyben mindenki szívesen látná Lewist a csapattársaként, hiszen sokat tanulhatnánk tőle.”

Májusban még biztosan nem állapodtak meg a felek, elvégre Hamilton csak ezt követően írta alá 1+1 éves szerződéshosszabbítását a Mercedesszel. Az viszont valószínű, hogy a végleges döntésről Leclerc már nem a sajtóból értesült. Az olasz Formu1a.Uno lapnak azt sikerült kiderítenie, hogy a monacói már „hosszú ideje” tudott róla, hogy a következő szezontól Hamilton váltja Carlos Sainzt, és örül annak, hogy a hétszeres világbajnokkal mérheti össze magát.

Leclerc egyébként a bejelentés óta még nem szólalt meg Hamilton érkezése kapcsán – mint ahogy a Ferrari is egy egymondatos közleménnyel lerendezte a bombahírt csütörtökön. A monacói pilóta ugyan pénteken elindított egy élő közvetítést közösségi oldalán, ami izgalomba hozta követőit, ám abban csak a szünetbeli időtöltéséről, nyaralásáról és gokartozásáról voltak láthatók felvételek.

2025-re aligha lesz képes bármelyik másik csapat hasonló sztárfelállást összerakni, mint amilyen Leclerc és Hamilton duója lesz a Ferrarinál, de ez azzal is jár, hogy bizonyára minden korábbinál többet kell majd költenie a csapatnak a pilótáira, hiszen Hamilton rekordfizetéssel járó szerződése mellett a monacói is felsrófolta a maga árát a múlt heti hosszabbítással.