back to top
KezdőlapFormula 1Hivatalos: Carlos Sainz a Williamsnél folytatja F1-es pályafutását

Hivatalos: Carlos Sainz a Williamsnél folytatja F1-es pályafutását

-

Beigazolódtak a Belga Nagydíjon elterjedt sajtóértesülések Carlos Sainz jövő évi csapatát illetően, a verseny utáni hétfőn a Williams-istálló ugyanis bejelentette, hogy a Ferrarihoz távozó spanyol náluk fog versenyezni 2025-ben.

A Belga Nagydíj utáni hétfőn hivatalossá vált, amit már a spái versenyhétvége alatt sejteni lehetett: a Ferraritól az idei szezon végén Lewis Hamilton érkezése miatt távozó Carlos Sainz a Williamshez igazol. A grove-i istálló által kiadott közlemény „2025-re, 2026-ra és azutánra” köszönti soraiban a spanyol pilótát, amiből annyi mindenképpen kiderül, hogy a Williams hosszú távra tervez a háromszoros futamgyőztessel, de ettől még persze elképzelhető, hogy Sainznak 2025 után opciója lesz arra, hogy máshová szerződjön.

Az idei Ausztrál Nagydíj győztese természetesen Logan Sargeant helyét fogja átvenni. A Williams a közleményben megköszönte a második idénye után valószínűleg a Forma–1-ből kiszoruló amerikai „kemény munkáját” és „az elmúlt két évben mutatott elkötelezettségét”, illetve hangsúlyozta, hogy „minden támogatást meg fogunk adni Logannek, aki 2025 után és a jövőben is folytatni szeretné autóversenyzői karrierjét.”

A közlemény és később James Vowles, a Williams csapatfőnöke is megerősítette, hogy Sargeant nem veszíti el a helyét az idei szezonban, azaz a 2024-es idény végéig a Williams pilótája lesz.

 

„Örömmel jelentem be, hogy 2025-től csatlakozom a Williams Racinghez – olvashatók Sainz szavai. – Nem titok, hogy az idei pilótapiac különböző okokból kifolyólag kivételesen komplexen alakult, és beletelt némi időbe, mire meghoztam a döntést. Teljesen biztos vagyok benne, hogy a Williams számomra a megfelelő hely a Forma–1-es pályafutásom folytatásához, és elképesztően büszke vagyok rá, hogy egy ilyen gazdag történelemmel rendelkező, sikeres csapathoz csatlakozom, ahol számos gyerekkori hősöm vezetett és tette le a névjegyét a sportágban.”

„A végső cél visszavinni a Williams-t oda, ahová tartozik, azaz a mezőny elejére. Izgatottan és pozitívan várom ezt a kihívást, és meg vagyok győződve róla, hogy ennek a csapatnak megvannak a megfelelő összetevői ahhoz, hogy ismét történelmet írjon, január 1-től pedig a legjobbamat fogom nyújtani azért, hogy a csapat minden egyes tagjával közösen előremozdítsam a Williams-t. Szeretném megköszönni James Vowles és az egész igazgatótanács bizalmát és eltökéltségét. Őszintén hiszem, hogy minden sikeres csapat alapját az ott dolgozó emberek és a kultúrája jelentik. A Williams neve egyet jelent a hagyománnyal és a színtiszta versenyzéssel, az előttünk álló projekt alapjai nagyon erősek, és már nagyon várom, hogy a következő évtől én is a részese legyek.”

„Carlos csatlakozása a Williamshez erős kinyilatkoztatás mindkét fél részéről – mondta James Vowles. – Carlos folyamatosan demonstrálja, hogy a mezőny egyik legtehetségesebb pilótája, aki futamgyőztes, ez pedig alátámasztja azt a felfelé ívelő pályát, amelyen vagyunk. Carlos nemcsak tapasztalatot és teljesítményt hoz, hanem erős hajtóerőt is arra, hogy minden ezredmásodpercet kisajtoljon a csapatból és az autóból. Tökéletesen illik ide. Alexben és Carlosban az egyik legfélelmetesebb pilótapárosunk lesz a mezőnyben, és hatalmas tapasztalattal fognak minket bevezetni a 2026-ban érkező új szabályok korszakába.”

„A hitük a szervezet missziójában demonstrálja, hogy mekkora munka folyik a színfalak mögött. Az embereknek nem lehetnek kétségeink az ambícióink és lendületünket illetően, miközben folytatjuk az utazásunkat a versenyképességhez való visszatéréshez. Itt vagyunk, komolyan gondoljuk, és [a Williams tulajdonos] Dorilton támogatásával befektetünk abba, ami ahhoz kell, hogy visszatérjünk at rajtrács elejére. Egyúttal meg szeretném köszönni Logannak mindazt, amit a csapatért tett, és tudom, hogy keményen fog harcolni értünk a hátralevő versenyeken.”

Sainz szerződtetésével eldőlt, hogy a spanyol nem megy sem az Audi/Sauberhez, sem az Alpine-hoz. Előbbi nagy valószínűséggel megtartja Valtteri Bottast, azaz Csou Kuan-jünek kell majd távoznia az érkező Nico Hülkenberg miatt, míg az Alpine-nak mindenképpen szerződtetnie kell valakit a Haashoz távozó Esteban Ocon helyére.

Vasseur már reagált is

Nem sokkal a Williams és Sainz bejelentése után a Ferrari közzétette Frédéric Vasseur, a Ferrari csapatfőnökének reakcióját. „Örülök, hogy Carlos a Williams Racinghez csatlakozik a következő szezontól. Ennek a csapatnak hatalmas a történelme és az öröksége. Egy felvilágosult ember alapította ambiciózus elképzelésekkel, ezért tudom, hogy Carlos otthon fogja magát érezni ott. Nagyon tisztelem James-t és biztos vagyok benne, hogy Carlos értékes hozzájárulással bír majd a csapatához. Egyelőre Carlos nagyon is a Ferrari versenyzője, a hátralevő tíz verseny során pedig mindannyian keményen fogunk dolgozni, a céljainkra fogunk fókuszálni, és közösen harcolunk minden egyes pontért a bajnokság legutolsó köréig.”

Az elcsípett pillanat, ami miatt sokan azt hiszik, Ricciardo váltja Pérezt a Red Bullnál (videó)