back to top
KezdőlapFormula 1Alonso nem akar elkapkodott ugrást a pártfogoltjának az F1 láthatatlan harcában

Alonso nem akar elkapkodott ugrást a pártfogoltjának az F1 láthatatlan harcában

-

A tavaly óta a McLaren utánpótlás-programjához tartozó Gabriel Bortoletót újabban többször kapcsolatba hozták a Sauber még kiadó 2025-ös versenyzői helyével, és a wokingiak hajlandók is lennének megadni a lehetőséget neki.

Ez az egyetlen még szabad ülés 2025-re, aminek sorsa még mindig nyílt, hiába nyilatkozott róla elég pozitív kicsengéssel Valtteri Bottas. Az aláírásért vívott versengésbe akár a Williamsnél remekül bemutatkozó Franco Colapinto is beszállhat csapata támogatásával, de maradjunk most a brazil Bortoletónál, aki tavaly megnyerte az F3-at, idén pedig két helyszínnel a vége előtt vezeti az F2 bajnoki tabelláját.

Ilyen pedigrével jogosan tekintik jelöltnek F1-es ülésre, de Fernando Alonso egyelőre óva int a túlzott sietségtől: a kétszeres világbajnok intelme azért számottevő, mert az ő menedzseri irodájának ügyfele Bortoleto. „Meg kell adnunk Gabrielnek a szükséges időt, eljön az ő ideje is a Forma-1-ben. Nem szabad úgy rövidíteni az útján, hogy azzal csorbuljon a fejlődése. A megfelelő időben, teljesen felkészülten kell megérkeznie, megfelelő csapathoz és környezetbe” – jelentette ki.

Ezzel tehát Alonso megkérdőjelezi, hogy Bortoletónak megfelelő állomás lenne-e a karrierjében a Sauber, amely nem látszik épp a nyugalom szigetének azok után, hogy a csapat átvételére készülő Audi pár hónapja menesztette az F1-es programja vezetőit, ráadásul az istálló már több mint egy éve nem szerzett pontot.

A bukás bajnokai? – Így dobott el magától 7 konstruktőri címet is a McLaren 1998 óta

Árulkodó azért, hogy a McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella sem hessegette el a pletykákat Bortoletóról és a Sauber ülésétől. „Ekkora tehetséget biztos nem fosztunk meg a Forma-1-es lehetőségtől. Ugyanakkor szeretnénk megoldani, hogy a McLaren családjának tagja maradjon, mert a tehetsége a jövőben fontos lehet a McLarennek” – mondta, utalva egy esetleges kölcsönszerződésre.

„Hosszú távon stabilnak tűnik a helyzetünk a két versenyzőnkkel, nem is lehetnénk elégedettebbek velük. Szeretnénk a McLaren családjában tartani [Bortoletót], biztos vagyok benne, hogy tudnánk megoldást találni.”

Lando Norris és Oscar Piastri helye tényleg betonbiztosnak tűnik, de a McLaren azért tarthat attól, hogy pont utóbbi nyomdokaiba lép: Bortoleto első nekifutásra bajnok lett az F3-ban, ez előtte csak Piastrinak sikerült. Ő az Alpine nevelése, és onnan szipkázták el emlékezetes körülmények között (az Alpine azt hitte, az ausztrál őket erősíti majd Alonso távozása után), miután a kispadon maradt az F2-es bajnoki címe után.

Alonso hoppon marad, ha az Aston tényleg ekkor veszi célkeresztbe a vb-címet?