back to top
KezdőlapFormula 1Newey szerényen hárította a bókot, amikor vb-címet mentett Verstappennek

Newey szerényen hárította a bókot, amikor vb-címet mentett Verstappennek

-

Amikor a Red Bull legutóbb ennyire eltévedt a beállításokkal, Adrian Newey meglátásai húzták ki Max Verstappent a pácból, és bizonyára ennek köszönhetően szerezte meg az első F1-es világbajnoki címét.

Mindez 2021-ben történt, és Lewis Hamilton átvette a vezetést a tabellán Verstappentől a Török Nagydíj előtt, ahová a Red Bull gyenge formában érkezett meg. Az újraaszfaltozott pályán nem úgy viselkedett a kifejezetten meredek padlószögű autó, ahogy várták, és az edzések képe alapján reális veszély volt, hogy a holland kevés pontot hoz Hamiltonon, aki rajtbüntetést kapott kereten felüli motor használata miatt. A másik Mercedest vezető Valtteri Bottas uralta a hétvégét, de például a Ferrarival Charles Leclerc is gyorsabbnak tűnt Verstappennél.

Ekkor lépett közbe Newey, aki a nyári kerékpáros balesete után hetekig lábadozott és táppénzen volt, de Isztambulba már el tudott utazni az időmérő előtt. És ha már ott járt, megoldotta, vagy legalábbis jelentősen enyhítette a problémákat. „Természetesen Newey a stáb vezéralakja – mondta 2021 őszén Helmut Marko a Sky német csatornájának. – Azonnal felismerte, hogy miért vannak nehézségeink a beállításokkal.”

A Török Nagydíjat követő austini versenyen Verstappen már nyert, méghozzá meglepetésre, mert az ottani pálya hagyományosan a Mercedes felségterületének számított évek óta. Utólag érezzük, mennyire fontos volt az a győzelem, illetve előtte Isztambulban a 2. hely, amik nélkül nem lett volna meg neki a vb-cím 2021-ben.

Másfél milliárd forint – átszámítva ennyit kereshet Adrian Newey az új csapatában

Newey szerényen szerényen elhárította a dicséretet, amikor anno felvetették neki, hogy a munkába visszatérése milyen látványosan kapcsolódott a Red Bull akkori javulásához. „Ez nagyon kedves, de talán csak véletlen egybeesés” – reagált az F1 Nation podcast adásában.

Azóta más szelek fújnak, Newey tavasszal felmondott a Red Bullnál (s mint hivatalossá vált, az Aston Martinhoz igazol), hónapok óta nem vesz részt az autó fejlesztésében. A csapat szerint nincs összefüggés ez, illetve az autó problémái között, pedig a veterán mérnök látásmódja, hozzájárulása biztos segítene nekik hamarabb megtalálni a probléma gyökerét – igaz, Christian Horner rámutatott, hogy már tavaly néhány pályán, például Austinban jelentkeztek azok az anomáliák, amik azóta letaszították az erősorrend éléről a csapatot, vagyis Newey elvileg foglalkozott velük.

A csapatfőnök elmondása szerint a leszorítóerő növelését nem tudták jó arányban megosztani az autó eleje és hátulja között, és a gondot a szimulációk nem mutatták ki. A problémát egyelőre csak úgy tudják orvosolni, hogy szándékosan alulkormányzottá teszik a kocsit, amitől lenyugszik a hátulja, de ez fokozza a gumikopást.

Így kreáltak világszerte főellenséget előbb Vettelből, majd Verstappenből