back to top
KezdőlapFormula 1Norris nem tudja, mikor kérjen szívességet a McLarentől

Norris nem tudja, mikor kérjen szívességet a McLarentől

-

A McLaren hagyományosan nem nevez ki első számú versenyzőt a csapaton belül, és Lando Norris sem vágyik rá, hogy csak úgy megkapja ezt a státuszt.

A wokingi csapat közismerten nagy figyelmet fordít a versenyzői egyenrangúságára, Mika Häkkinen és David Coulthard, vagy Fernando Alonso és Lewis Hamilton idején is voltak olyan futamok, amikor a tabella állásától függetlenül hagyták egymással versenyezni a pilótákat, és nem azt a sorrendet jelölték ki közöttük, ami az egyéni vb-cím szempontjából praktikusabbnak tűnt volna. Az Alonso-Hamilton párosnál ez visszaütött és valószínűleg ezért nem valamelyiküké lett a 2007-es korona, miközben a Ferrari vagy más csapatok egyáltalán nem szoktak visszariadni attól, hogy házon belül favorizálják az egyik pilótát.

Max Verstappen önerőből Sergio Pérez fölé emelkedik a Red Bullnál, Norris és Oscar Piastri között azonban általában kisebb a különbségek, és a Magyar Nagydíjon előállt helyzet megmutatta, hogy ez kellemetlen kérdéseket szülhet. A McLaren ott úgy döntött, az 1. helyet a pozíciót saját jogon kiérdemlő Piastrinak ítélik, hiába jönne nagyon jól +7 pont Norrisnak a bajnoki küzdelemben.

A brit versenyző úgy nyilatkozott, hogy nem akar csak úgy az úgynevezett első számú versenyző lenni a McLarennél. „Ki kell érdemelnem, gyorsabbnak kell lennem a többieknél a pályán. Ennél a csapatnál sohasem volt elfogultság valamelyik versenyző irányába, hiába tűnhetett esetleg úgy” – mondta.

„Az egész szezonban volt esélyem a bajnoki címre, de még csak a felénél járunk, nagyon sok van hátra. Később talán változtat a csapat, de nem tudom, mekkora [Verstappennel szembeni] lemaradásnál kellene kérnem, hogy segítsenek kicsit jobban, tegyenek meg értem ezt meg azt. Nem tudom, ez 15 pontnál esedékes-e, vagy esetleg 10 pontnál.” 

Norris magát okolja ki nem kényszerített hibája után – mostanában sok hülyeséget csinál

Belgiumban Piastri ismét megelőzte Norrist, így a kettejük közötti különbség 32 pontra csökkent a tabellán, ami későbbre tolhatja a McLaren döntését, hogy valamikor elkezdi-e előtérbe helyezni a brit pilótát.

A McLarennek és Norrisnak felrótták, hogy sok ki nem kényszerített hibát vétenek, de a csapat hosszú idő után tért vissza az élmezőnyben vívott küzdelembe, így ez talán elnézhető nekik.

„A rajtjaim nem voltak kiválóak, minden bizonnyal sok pontot vesztettem az első métereken” – mondta Norris, Belgiumban szerinte legalább egy dobogós eredményt dobott el így. „Túlságosan próbálkoztam, és megfizettem az árat érte.”

A kihagyott lehetőségek ellenére nem csalódottan vág neki a nyári szünetnek. „Nem stimmelt minden nálunk, de úgy érzem, megvan amire vágyunk, szóval boldog vagyok. Adott a felszerelés, amivel harcba mehetünk és jól harcolhatunk. Nekem ez nem mindig sikerült, ezért áttekintem a dolgokat, majd megpróbálok egy időre megfeledkezni mindenről és erősen visszatérni” – mondta.

Korábbi főnöke tagadja, hogy baja lenne Schumacherrel