back to top
KezdőlapFormula 1Egyenlő elbánást ígérnek Oconnak, miután csapattársa mögé rendelték

Egyenlő elbánást ígérnek Oconnak, miután csapattársa mögé rendelték

-

Esteban Ocon és az Alpine viszonyának dinamikáját érdekes lesz figyelni a Forma-1-es szezon hátralévő részében. Bruno Famin beszélt arról, mire számíthat a pilóta az év hátralévő részében, és egyik esélyes utódját is méltatta.

Az Ocon és az Alpine között Monaco után a nyilvánosság elé bukkanó feszültségek több okból is fakadnak: a csapat idei visszaeséséből, az Ocon és Pierre Gasly közötti, előbbi pilóta által előidézett monacói ütközésből, s annak is lehet szerepe, hogy a két francia közismerten nem a legjobb cimborák a paddockban.

A Monacóban történtek után a felek be is jelentették az év végi szakítást, s továbbra is kérdéses, hogy túléli-e a csapat és a pilóta kapcsolata a szezonból hátralévő 15 futamot. A Kanadai Nagydíj végén már történt is egy közjáték, amikor Oconnak át kellett adnia a pozícióját Gasly számára, noha komplexebbnek tűnt a helyzet annál, mint hogy pusztán előnyben akarta volna részesíteni az Alpine Ocon csapattársát.

Ocon: Túl kedves, egyben csapatjátékos vagyok

„Esteban számíthat rá, hogy minden segítséget megkap a csapattól, hiszen ha Esteban jó eredményt ér el, az azt jelenti, hogy a csapat is jó eredményt ér el” – nyomatékosította az Autosportnak az Alpine csapatfőnöke, Bruno Famin.

„Egyáltalán nem fogjuk félretolni Estebant. Pontosan ugyanolyan feltételeket kap, mint Pierre. Azonos szinten, azonos státuszban vannak. Tudjuk, hogy a teljesítményük nagyon hasonló, ezért nem tenne jót, ha bárkit is eltérően kezelnénk. Ez a csapat érdeke.”

Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy az év végi távozásának tudatában Ocon egyes esetekben megmakacsolhatja magát, s nem akar majd csapatjátékosként dolgozni, Famin rövid, de beszédes választ adott: „Annál jobban nem aggódok, mint korábban…”

Ocon legvalószínűbb jövő évi állomásának a Haas tűnik, míg az Alpine-nál Jack Doohan debütálása tűnik most esélyesnek, aki a háttérben privát tesztek sorát teljesíti a csapattal. Az istálló a jelenlegi állapota miatt aligha vonzó célállomás a mezőnyben csapatot váltani készülő pilóták számára, egy újonc viszont biztosan két kézzel megragadna egy ilyen lehetőséget is.

„Kétségtelen, hogy Jack is egy opció – fogalmazott a 2025-ös tervekről Famin. – Sokat dolgozunk a felkészítésén, elég komoly tesztprogramot teljesít. Elégedettek vagyunk a teljesítményével, és folyamatosan figyeljük, hogyan fejlődik. Ő is egy esélyes, de nem az egyedüli.”

A paddock legfrissebb helyezkedései kapcsán Joe Saward újságíró a Kandai Nagydíj után azt írta, a másik ülésben Gasly maradása vagy Valtteri Bottas érkezése tűnik most a legesélyesebbnek.