back to top
KezdőlapFormula 1Marko jelezte, hogy a nyári szünetben dönthetnek Pérez sorsáról

Marko jelezte, hogy a nyári szünetben dönthetnek Pérez sorsáról

-

Borzaszótan teljesít Sergio Pérez mostanában, így hiába kapott új szerződést, rezeg a léc, hogy jövőre is ő vezeti-e a Red Bull egyik autóját. Liam Lawson és Cunoda Juki is újra reménykedhet.

A Red Bull június elején, a Kanadai Nagydíj előtt abban a reményben hosszabbított szerződést a mexikóival, hogy ettől megjön az önbizalma, amiért nem kell a jövője miatt aggódnia, ám a döntés nem sült el jól, a jó idénykezdés után Pérez teljesítménye megint visszaesett.

A mélyrepülésének egyik legmegdöbbentőbb statisztikája, hogy az előző hat nagydíjon kevesebb pontot szerzett, mint a haasos Nico Hülkenberg. Ennek folyományaként a tabella 6. helyére csúszott vissza, a Mercedes párosának teljesítménye alapján ebből hamarosan 8. hely is lehet, ráadásul még nagyobb baj, hogy a korábban domináló Max Verstappen az utóbbi hetekben kemény ellenfelekkel nézett szembe, így a Red Bullnak égető szüksége lenne arra, hogy két pilótával harcoljon az élmezőnyben.

A bikások előnye a McLarennel szemben 115-ről 78 pontra csökkent a konstruktőri tabellán hat futam alatt. A Red Bull részéről próbálnak minden segítséget megadni Péreznek, de állítólag fontolóra vesznek más jelölteket is a helyére, és Helmut Marko szavai alapján házon belül Liam Lawson és Cunoda Juki ismét egyaránt reménykedhet az előléptetésben.

Pérez mintha másik valóságban élne, Horner kezd bekeményíteni

„Minden Forma-1-es szerződésben vannak kilépési záradékok, a legtöbb teljesítményhez kötött. A nyári szünetben értékelünk, utána hozunk döntést” – jelentette ki a GrandPrix247-nek adott interjúban, egyértelműen jelezve Pérez felé, hogy egyáltalán nem dőlhet hátra a 2025-re aláírt megállapodással a zsebében.

Liam Lawson tesztnapja már lement, ahol a csapat jobban felmérhette a képességeit, de Marko újfent a jelöltek között emlegette Cunoda Jukit, aki a korábbi évekhez képest kiegyensúlyozottabban és gyakrabban teljesít jól. A japánról elmondta, fejben segítették jobb útra terelni.

„Mentális trénert fogadtunk mellé, mert az üvöltözései ostobák voltak, és ettől lassabb is lett. Ez aggasztott engem a leginkább. Megtanítottuk neki, hogy ha azt mondja a mérnökének, hogy sz*r az autó, azzal semmit sem tud kezdeni – mondta. – Részletes technikai visszajelzéseket kell adnia neki, pontosan meg kell fogalmazni a problémát.”

„Civilben nem szokott ordibálni, de az autóban a rádión keresztül agresszívan szokott beszélni. Hoztunk mellé egy mentális trénert, hogy ezt megszüntessük.”

Ha a Red Bull mégis a csere mellett dönt, talán az a valószínűbb, hogy Cunoda megy Pérez helyére, és Lawson az RB-nél mutatkozik be az F1-ben. Utóbbi opció természetesen abban az esetben is megvalósulhat, amennyiben Daniel Ricciardóval nem hosszabbítanak szerződést. Nem csillapodik közben az a pletyka sem, hogy a jövőjén rágódó Carlos Sainz sem mondott még le arról, hogy visszatérjen a Red Bull kötelékébe, és a mezőny egyik legerősebb autóban folytassa a pályafutását a Ferrari elhagyása után is, és ezért nem bólintott még rá egyik kérője ajánlatára sem.

„Teljesen be voltam sza*rva” – F1-es autót vezetett a Red Bull csapatfőnöke (videó)