16.5 C
New York
péntek, október 18, 2024
KezdőlapFormula 12025-től változik a pontrendszer a Forma–1-ben

2025-től változik a pontrendszer a Forma–1-ben

-

Az idén hatodik éve figyelhetjük az F1-es futamokon azt, hogy ki futja meg a leggyorsabb kört és zsebeli be az azért járó extra pontot, ám ez a következő szezontól nem így lesz.

A Forma–1-ben 2019-ben újra bevezették a leggyorsabb körért járó extra pont intézményét, így amennyiben azóta a leggyorsabb kört elérő versenyző az első 10-ben végez, 1 pluszpont a jutalma. A Motorsport Világtanács mai ülésén azonban döntés született arról, hogy 2025-től megszűnik ez a szisztéma. Így aztán az olyan trükközéseknek sem lesz tere, mint amilyet a legutóbbi versenyhétvégén az RB-től láthattunk, amely Daniel Ricciardo utolsó versenyén felpakolta a lágy gumikat a hajrában az ausztrálnak.

A csapat magyarázata természetesen az volt, hogy szerették volna stílusosan búcsúztatni az ausztrált, a fő motiváció azonban alighanem az volt, hogy elvegyék az extra pontot az összetettben Max Verstappent üldöző Lando Norristól (azért nehéz elképzelni, hogy Ricciardo akkor is búcsúzhatott volna így, ha valamelyik Red Bull-pilóta a leggyorsabb kör aktuális birtokosa).

A tanács ülésén megvitatták azt a javaslatot is, hogy jövőre az első 10 helyett már az első 12 helyezett kapjon pontot, ám ezt végül elvetették, így maradt a 2010-ben bevezetett 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 elosztású pontrendszer. Emellett az FIA változtatott a sport-, a technikai és pénzügyi szabályzaton, hogy egyszerűsítse azokat a 2026-os átfogó szabályváltozások előtt. A régóta szükségszerű átstrukturálással az érthetőséget és következetességet szem előtt tartva tematikus részekre osztották a szabályokat, amelyekben a sportszabályok a B fejezetet, a technikai előírások a C fejezetet, a költségplafont is magában foglaló pénzügyi szabályok pedig a D fejezetet adják.

Rangos elismerésben részesült Molnár Martin a brit F4 szezonzárója után

- Hirdetés -
[adrotate group="10"]