back to top
KezdőlapFormula 1RIP Red Bull-uralom, élt 2 évet? – Verstappen a következő futamon sem...

RIP Red Bull-uralom, élt 2 évet? – Verstappen a következő futamon sem számít sok jóra

-

Max Verstappen és a Red Bull megcsappant előnnyel várja a világbajnokság folytatását, miután az előző háromból csak egy futamot nyertek meg, és azon sem sokon múlt, hogy vereséget szenvedjenek.

Verstappen a 2022-es nyári szünetet azért kezdte nagy pontelőnnyel, mert a Ferrari előtte sokat bénázott, a Belga Nagydíjtól viszont egyértelmű volt, melyik csapaté a legerősebb autó, és ez 2024 tavaszáig nem változott. Közel két év óta először azonban úgy érezheti a Forma-1 világa, hogy az élbolyban tartósan viszonylag szoros és nem előre lefutott küzdelmet láthat.

„Úgy néz ki, vége annak a korszaknak, hogy a Red Bull autója dominál. A csapatnak talán többet kellene a versenyzéssel és a nyílt kommunikációval foglalkoznia, mint egyebekkel” – jelentette ki Jos Verstappen a De Telegraafnak, aki szerint fia csapatánál „valaminek történnie kell, a Red Bullnak rá kell jönnie, honnan származnak a problémák.”

„Max valamennyire még el tudja fedni őket, de a nyilvánvaló különbségek Sergio Pérez teljesítményén egyre jobban megmutatkoznak.”

A monacói eredményeket mindig óvatosan kell értelmezni a különleges helyszín és az ebből fakadó speciális autóbeállítások miatt, de intő jel a címvédőknek, hogy Miamiban legyőzte őket Lando Norris a McLarennel, és Imolában is karnyújtásnyira került ehhez, miközben a Red Bull feltűnően sokat szenvedett az optimális beállítások megtalálásával. Ezalatt a Ferrari szintén a közelükben ólálkodott, amely a konstruktőri tabellán 24 pontra megközelítette őket, miközben Verstappen és Charles Leclerc között 31 egységre csökkent a távolság.

A kispárna hiánya és a pisilési inger bosszantotta leginkább Verstappent a monacói versenyen

Ugyanakkor a Red Bull sem nyugtathatja magát azzal, hogy a Monacóban szerzett szerény 8 pont csak kisiklás volt, aminél kevesebbet legutóbb 2016-ban szereztek úgy, hogy mindkét pilótájuk eljutott a célig. (Igen, Pérez kiesett, de kétséges, hogy a baleset nélkül képes lett-e volna a stratégiával felkapaszkodni a pontszerzők közé a mezőny végéből.)

2021-ben Lewis Hamilton is gyengén ment (7. lett) a hercegségben az ezen a pályán általában gyengén muzsikáló Mercedesszel, elvesztette az 1. helyet a bajnokságban, aztán azon kapta magát, hogy csak hónapokkal később tudta rövid időre visszavenni azt Max Verstappentől.

„Az autónk általában küszködik az egyenetlen útfelületen és a kerékvetőkön. Dolgoztunk, hogy tavaly óta javítsunk ezen, és az eddigi pályákon javult is a teljesítményünk alacsony tempónál, de nem számítok könnyű hétvégére” – mondta Verstappen még a monacói verseny előtt. És milyen jellegű pálya következik? Eléggé hasonló, Montrealban ugyanis általában szintén sok gondot okoznak az aszfalt huplijai, a kanyarok közül pedig egyik sem számít gyorsnak, csupa visszafordítóból és lassú/közepesen gyors sikánból áll a vonalvezetés, persze sokkal több és hosszabb egyenessel összekötve.

Helmut Marko rámutatott egy másik problémára is, nevezetesen arra, hogy az utcai pályákon az aktuális közepes és a kemény gumikeverék közül rendszerint csak az egyiken érzi jól magát az autó, mindkettőn nem.

Verstappen így a következő versenyre sem utazik önbizalomtól duzzadva. „Valószínűleg nem az lesz a legerősebb hétvégénk, bár bizonyára némileg jobbak leszünk, mint itt” – nyilatkozta a monacói futam után.

Nem is gondolnánk, de a durva baleset szorosabbá tehette az F1-es szezont

Marko ráadásul Sergio Pérez monacói baleseténél utalt rá, hogy a károk helyreállítása 2-3 milliós tétel, ami a fejlesztésre szánt büdzsét is érintheti.

A Kanadai Nagydíj utáni versenyen, Spanyolországban várható leghamarabb, hogy megállapítsuk, Verstappen és a Red Bull bajnoki címe veszélybe került-e: az az idei első tripla hétvége kezdete lesz, ami az osztrák és az angol pályával együtt hagyományos vonalvezetésű helyszínekből áll.

Fontos figyelni még arra, hogy a nyár beköszöntével egyre melegebb versenyek várhatók, több olyan pályával, melyek zabálják a gumikat, és azok óvásában sokáig a Red Bullnál volt az előny. A Ferrari és a McLaren már azzal is leharap belőle, ha közelebbről üldözi a bikásokat, hiszen Verstappen az előnye tudatában sokszor megtehette, hogy kíméletesebb tempót diktál.

Leclerc már a verseny közben elsírta magát, amikor az apjára gondolt