back to top
KezdőlapFormula 1Marko azonnal leszidta Verstappent, ma már a holland nem tenne ilyet

Marko azonnal leszidta Verstappent, ma már a holland nem tenne ilyet

-

Noha Max Verstappen nagyon élvezte élete egyik legszebb előzését, a Red Bull tanácsadója más véleményen volt. A holland pilóta elárulta, ma már nem vállalna ekkora kockázatot.

Valószínűleg sokan emlékeznek Max Verstappen pályafutásának egyik legszebb előzésére, amit a holland még 17 évesen, első F1-es szezonjában mutatott be Felipe Nasr ellen. Természetesen a 2015-ös Belga Nagydíjon a Blanchimont-kanyar külső íven végrehajtott, vagy inkább megkezdett, és aztán a Buszmegálló-sikánban befejezett manőverről van szó. A felettébb kockázatos, a Sauber brazil versenyzőjének együttműködését is megkívánó előzést a holland pilóta mai fejjel már nem vállalná be, a pályafutásáról szóló, idén megjelent minisorozatban pedig azt is elárulta, hogy Helmut Marko leszidta őt a brilliáns manőverért.

Az előzést IDE KATTINTVA lehet megnézni.

Verstappen monacói otthonában ülve idézte fel, hogy 2014-ben, F3-as szezonjában hogyan ismerte meg a Team Redline szimulátoros csapat vezetőjét, Atze Kerkhofot, és hogyan kezdtek el együtt gyakorolni. „Az ottani mérnököm, Rick mondta, hogy »Itt van ez az igazán jó szimulátoros fickó, aki jön és gyakorol. Korábban más versenyzőinkkel is csinálta ezt«.”

Max Verstappen, Belga Nagydíj, 2015
17 évesen nem érdekelték a következmények, de ma már nem kockáztatna ekkorát / Fotó: Charles Coates/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ezután Kerkhof idézte fel, hogy miután elkezdtek közösen tréningezni, sokat gyakorolták a különböző pályákon az előzéseket az iRacingben, és többek között a spái pálya lézerszkennelt másán is vezettek. „Akkoriban csak szórakozásból próbáltuk ki az iRacingben levő F1-es autóval, hogy megnézzük, milyen szögekben lehet előzni. Persze össze is törtük egymást a Blanchimontban, amikor összeértünk” – mondta Verstappen, majd Kerkhof hozzátette, hogy „normál esetben az nem egy olyan kanyar, amelyikben az ember megfontolja az előzést, ami a szimulátorban egy kicsit könnyebb.”

„A játékban használt F1-es autó kicsit lassabb volt a csúcssebesség terén és kicsit nagyobb leszorítóerőt termelt, úgyhogy a valóságban gyorsabban haladtam és kisebb volt a leszorítóerőm, ezért a kocsi egy kicsit jobban mozgott alattam” – utalt Verstappen a Nasr elleni manőverre, amit szórakoztatónak tartott és nagyon élvezett.

Erre az interjú készítője felvetette, hogy az apja, Jos Verstappen annyira nem élvezte, mire Max elárulta, hogy Helmut Marko sem. „Helmut a verseny után rögtön jött és közölte: »Ezt soha többé ne csináld.« Én meg nem értettem, hogy mire gondol. »Megelőztem, minden rendben«, mondtam. De most már értem, miért mondta. 17 éves voltam, úgy voltam vele, hogy megpróbálom. Ma már valószínűleg nem tenném. Nem éri meg a kockázatot. Könnyedén megelőzhettem volna a következő kanyarban vagy azután. De akkoriban úgy voltam vele, hogy nem érdekel, mindenkinek megmutatom, hogy lehetséges” – mondta vigyorogva a háromszoros világbajnok.

Verstappen elárulta: fogadásból majdnem rommá törte az autóját