back to top
KezdőlapFormula EElvett győzelmét is magának számolja a szezonját újabb sikerrel megmentő Da Costa

Elvett győzelmét is magának számolja a szezonját újabb sikerrel megmentő Da Costa

-

A Porsche győzelmével ért véget a Sanghaj ePrix második futama a Formula E-ben, így immár a nemrég még az állásáért küzdő Antonio Felix da Costa rendelkezik a legtöbb győzelemmel a szezonban, legalábbis saját számításai szerint.

Az időmérő váratlan rajtsorrendet hozott, rendkívül szoros pole-ért folyó csatával, hiszen a döntő párharcban a mclarenes Jake Hughes egyetlen ezreddel győzte le a DS pilótáját, Stoffel Vandoorne-t a rövidített sanghaji pályán.

A futam a szombatinál eggyel kevesebb körből álló távja miatt ezúttal kevésbé szólt az energiatakarékosságról, az élen való haladás sem jelentett akkora taktikai hátrányt, s miután 12 körrel a vége előtt átvette a vezetést Norman Natótól, Da Costa győzelemre is vezette a Porschét.

„Az elmúlt hét futamból hármat is nyertünk” – nyomatékosította erős formáját a befutó után a portugál, utalva ezzel a két hete Berlinben aratott győzelmére, valamint arra a misanóira, amit egy technikai szabálytalanság miatt elvettek tőle – a Porsche fellebbezésében azonban még mindig nem született döntés. Da Costának négy futammal a szezon vége előtt már akkor sem lenne reális esélye a bajnoki címre, ha még visszakapná az akkori 25 pontot, mindenesetre a 2020-as bajnok így is látványos formajavuláson ment át azok után, hogy a szezon első felében az állása is veszélyben forgott – és tegyük hozzá, még mindig nem hosszabbított vele a Porsche.

A német gyártó másik, a bajnoki címért hajtó pilótája azonban balszerencsés volt: Pascal Wehrlein csak a mezőny közepéről rajtolt, majd defektet kapott, miután bal hátsó kerekének ütközött első szárnyával a monacói kéztörése után ezen a hétvégén visszatérő Sam Bird. A McLaren britje egy másik esetben is mellényúlt a futam során, amikor a hétvégén remek formában lévő Nyck de Vriest forgatta ki.

Egy McLaren azért a dobogón is ott volt, Da Costa mögött ugyanis Hughes lett a második, saját első pódiumát szerezve ezzel. Nato lett a harmadik, szintén idei legjobb eredményével, a bajnokságot vezető Nick Cassidy pedig negyedikként futott be, mert hiába gazdálkodott ismét jól a Jaguar energiájával, ezúttal sem tudott támadást indítani a hajrában. Most viszont ennek legfőbb oka az lehetett, hogy első szárnya leszakadásközeli állapotba került, miután ütközött Hughesszal.

Wehrlein nullázása miatt azonban ez a 12 pont is sokat jelentett az új-zélandinak, aki így már 25 egységnyi előnyt őriz a porschés előtt a tabellán, míg saját csapattársa, Mitch Evans 35 pont hátránnyal a harmadik.

Portlandben és Londonban még egy-egy duplafutamos forduló vár a mezőnyre a szezon zárásaként.

A verseny végeredménye: